Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 

10.12.2012

ДОКЛАД ЗА ДЕЙНОСТТА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ХОТЕЛИЕРСКА И РЕСТОРАНТЬОРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ДЕСЕТМЕСЕЧИЕТО НА 2012 Г.
През изминалата 2012 г. УС на БХРА проведе 5 редовни заседания, на които бяха взети и изпълнени редица решения, свързани с дейността на асоциацията основните от които бяха: изготвени предложения до МИЕТ по новия Закон за туризма, многократно внасяни от БХРА до Министерски съвет, Министерството на здравеопазването и Народното събрание официално Становища по Закона за здравето и Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места, БХРА подкрепи внесено предложение от 61 народни представители до конституционния съд по дело № 13 от 2011 г.

През настоящата година БХРА реализира редица мероприятия, свързани с дейността на асоциацията:

През месец февруари 2012 г. в Интер Експо Център София БХРА участва с щанд на 29-та Международна туристическа борса „ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2012”. В рамките на борсата БХРА взе участие в организираната от ПРОФОН и МУЗИКАУТОР кръгла маса на тема «Прилагане на европейските практики за закрила на авторските и сродни права при публичното изпълнение на музика от туристическия сектор на България», както и в първа регионална среща на тема «Сигурност в туризма».

През месец февруари 2012 г. в гр. Велико Търново Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), съвместно с Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Български съюз по балнеология и СПА (БУБСПА) организираха туристически форум пред румънски туроператори. БХРА участва в програмата на събитието с презентация на тема: „България - модерна целогодишна туристическа дестинация”, която акцентира върху основни туристически дестинации: Слънчев бряг, Варна, Златни пясъци, Банско, София, Велико Търново и др.

През месец април 2012 г. в гр. Велико Търново - Балканската столица на културния туризъм бе домакин на ІХ Международното туристическо изложение „Културен туризъм”. Проявата се организира с любезното съдействие на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма; Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация; Асоциация на българските туроператори и туристически агенции и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. В дискусионната програма на изложението БХРА представи проекта „Да споделим бъдещето си чрез развитието на устойчив туризъм”: От силата на виното до езика на килимите…”.

През тази година делегация от БХРА и ВАНА беше на делово посещение в Казахстан. Бяха установени делови контакти и бяха разменени делови визити на колеги между БХРА и бизенс партньори от Казахстан. Колегите присъстваха и на откриването на летния сезон в кк Слънчев бряг и посетиха Златни пясъци.

През месец юни 2012 г. БХРА инициира няколко срещи с представители на Национално представените курорти в България и излезе с Общо становище по проблемите на Националните курорти в България, което бе внесено на официална дискусия по въпросите на туризма в МИЕТ. Сред основните обсъждани проблеми на срещите бяха: проблеми, свързани с транспортната схема – трафик и организация на движението, пропускателен режим, паркинги и паркиране, проблеми, свързани с управлението, стопанисването и поддръжката на инфраструктурата в курортите, проблеми, свързани с концесионирането на морските плажове, проблеми с шума от откритите заведения и контрола по изпълнението на Наредбата за обществен ред и сигурност, проблеми, произтичащи от огромния брой временни, поставяеми обекти, в които се извършва търговска дейност и т.н., проблеми, свързани с предоставянето на услуги, както и ДДС върху ски и СПА услуги.

През месец юли 2012 г. успешно приключи реализираният проект „Да споделим бъдещето си чрез развитието на устойчив туризъм”, в който БХРА беше партньор. Водещ партньор по проекта е Сдружение асоциация европейско висше училище по хотелиерство и туризъм. Продължителността на проекта е 12 месеца и включва 12 административни единици в общата българо-сръбска гранична област: 6 области в България: Видин, Монтана, София, Перник, Кюстендил и София-град и еквивалентни 6 области в Сърбия: Бор, Зайчар, Нишава, Пирот, Ябланица и Пчински окръг. В изпълнение дейностите по проекта е разработена съвместна работна програма за развитие на трансграничния туризъм на българската и сръбската граница.

По време на изпълнението на проекта е създадена богата база данни за туристическите обекти, фирми, екологични организации, НПО, учебни заведения с профил туризъм, центрове за професионално обучение, както и на туристическите ресурси, материално и нематериално културно наследство. Особено внимание се обърна на развитието на екстремния, селския, кулинарния и младежкия туризъм като са разработени нови атрактивни туристически пакети. Туристическите обекти и атракции са включени в многоезичен каталог. В рамките на проекта е изработен общ туристически бранд на трансграничния район под името „Супер Балкани”. За популяризиране на бранда на туристическата дестинация беше организирана туристическа борса, на която присъстваха представители на местната администрация, неправителствени организации, учебни заведения и туристически фирми.

През месец септември 2012 г. на официална церемония гр. Балчик бе обявен за фестивален град на Балканите. Наградата бе връчена от Балканския алианс на хотелиерските асоциации лично на кмета на гр. Балчик – г-н Николай Ангелов.

През месец октомври БХРА участва с щанд на ІХ -то Международно Туристическо Изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”. В туристическото изложение взеха участие туроператори, хотелиери, представители на държавни институции с отношение към туризма, представители на местните власти, медии, специалисти от неправителствени организации в туристическия бранш от България и съседна Гърция.

През отчетната година БХРА продължи тясно сътрудничество със различни институции в България: МИЕТ, Агенцията по заетостта, Министерството на социалната политика, Министерство на финансите, различни комисии към НС и др.

Асоциацията е партньор и съвместно работи с Българската стопанска камара, Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Българската туристическа камара, Българската асоциация на туристическите агенции, Асоциация на българските туроператори и туристически агенции и др.

БХРА участва в десетки срещи на местно, регионално и национално ниво. Благодарение на инициативността и предприемчивостта на председателя на БХРА – г-н Благой Рагин и на членовете на Управителния съвет на БХРА, асоциацията остана и през 2012 г. една от водещите организации в туризма, оставяйки своя почерк върху развитието на туристическата индустрия в България.

4 декември 2012 г.
гр. СофияКаталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.