Архив

ПРЕДАВАНЕТО „А СЕГА НАКЪДЕ” ВИ КАНИ НА ЕНЬОВДЕНСКА ОМАЯ И МНОГО ДРУГИ ПОСОКИ.

23.06.2017

ДЕНЯТ, КАКТО ВИНАГИ Е ПЕТЪК, 23 ЮНИ 2017 ГОДИНА, ОТ 16.30 ДО 17.30 ЧАСА, ПО ПРОГРАМА „ХРИСТО БОТЕВ” НА БНР

Наближава Еньовден, почитан и от всички Яни, Ивановци, Йоани, Калояновци и всевъзможните производни имена. 24 юни всъщност е Летния Ивановден. Честит празник на всички именници! Може да го посрещнете на интересни места. Тази година възможностите за етно- маршрути са в изобилие:

- В Етъра подготвят Празник на слънцето, билките и водата. Но освен обичайните танци, веселия, плетене и преминаване за здраве през Еньов венец, етнографите са подготвили изненада: как се прави китка за любов, от колко билки и кои са те, за да „хване”. Тайните разкрива Елена Минковска.

- В Централен Балкан на Айдушкото сборище ще се проведе Празник на билките, планината и туризма. Покана от Даниел Сираков.

- Еньова буля, Пеперуда, Царица роза и Феята на лавандулата ще се съберат заедно за празника в Карлово. Какви уханни приключения замислят, ще ни каже Ива Савчева.

- В Родопите ни очакват на Фестивал на дивите цветя. Акцентите в различните селища представя Илия Годев, от туристическия отрасъл.

- Българите от Словакия отново имат към нас вълнуваща покана. От Братислава ще се включи Ваня Радева, директор на Българския културен институт.

-„Срещи по пътя”: Знаете ли как, например, се наричат гватемалските пари? - Аналогът на левчето е кетцал. А дребните монети? Какво може да посетим в столицата Антигуа Гватемала? - Понеже има и друга Антигуа, но тя е част от друга страна - Антигуа и Барбуда. И още любопитни неща ще научим от разказа на пътешественика Георги Христов из Гватемала.

-Актуално за морето, планините, спорта и транспорта.


  Назад към Новини