Архив

Чудесата - урок за политиците

04.03.2014

в-к „Стандарт”, 1 Март 2014

Ще направим филм за балканските забележителности, обещаха медии и бизнесмени

Кампанията "Чудесата на Балканите", която се провежда по идея на в. "Стандарт", е един голям урок за всички политици. Тя е пример за обединение. Това заяви при старта на инициативата в Белград Бисера Хотич, зам.-министър на туризма на Босна и Херцеговина. 
Каузата събра и накара да работят заедно представителите на бизнеса и медиите в 7 държави на Балканите, допълни Хотич. 
Общи маршрути с природните забележителности на България, Македония, Сърбия, Косово, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора ще бъдат направени до края на годината. Старт на кампанията даде в сръбската столица Белград главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова заедно с представителите на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (БАХА). По примера на вота в "Чудесата на България" всяка от 7-те държави ще излъчи с гласуване от 3 до 5 природни феномена. Те ще бъдат включени в туристически пакети. 
За първи път от десетилетия Балканите ще работят за обща кауза и няма да правят от историята културна война, обясни почетният пожизнен председател на БАХА Благой Рагин.
Балкани от турски означава кръв и мед, столетия сме проливали кръв, време е да опитаме меда, каза г-жа Бозукова. Силни сме, когато сме заедно, допълни председателят на БАХА Дончо Таневски.
Бисера Хотич покани участниците в кампанията на 8 май в Сараево за следващата стъпка по инициативата "Чудесата на Балканите". Тогава там се провежда международна туристическа борса.
Освен в Босна и Херцеговина кампанията ще бъде презентирана и в Котор (Черна гора), Тирана (Албания) и Скопие (Македония).
Оптимист съм, че инициативата тепърва ще набира скорост и е много добра идеята хората да си помагат, вместо да се карат помежду си, коментира представителят на Хотелиерската организация на Черна гора. Добре е на първо място всички ние да опознаем съседите си, да попътуваме в държавите на комшиите, да открием чудесата им, за да можем след това да разкажем за тях и на останалия свят, категоричен бе той. 
Първото чудо на Балканите е, че представителите на тези 7 държави сме се събрали да правим бизнес заедно, обясни и Капитанович от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Босна и Херцеговина. Уникален за света е и фактът, че това е единствената по рода си регионална инициатива за привличане на туристи, допълни той. На Балканите сме особена порода хора - с големи сърца, допълни Капитанович. Освен маршрути е добре и да направим филм, който да представи забележителностите, както и в проекта да бъдат включени и туроператорски агенции, предложи той.  
Наталия Малчева 


  Назад към Новини