Архив

Реклама за 30 млн. в туризма ще докара 1 млрд. приходи

04.02.2014

Вeстник „Стандарт”, Стр. 10, 4 февруари 2014 г.

Благой Рагин, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация

- Ще инициира ли премиерът Пламен Орешарски среща между бизнеса, общините, изпълнителната власт и еколозите за решаване на спорните въпроси, в резултат на които всяка година пропускаме 1 млрд. евро от нереализирани обороти? С част от тези бъдещи приходи може да бъде създаден специален фонд и да се изпълняват екоинициативи, както е в САЩ.
- Съгласен ли е кабинетът да отдели 3 млн. евро за общините, които да подпомогнат навлизането на нискотарифните авиолинии у нас, с цел да се разшири летният сезон от април до октомври, както и да се повиши оборотът от културен, исторически и спа туризъм? Очакваният резултат са 300 млн. евро повече приходи, а моделът работи успешно в Турция, Гърция, Македония, Унгария и Чехия.
- Готово ли е правителството да задели 1% от оборота на туризма или около 30 млн. евро за външна реклама на страната ни като дестинация, срещу 1 млрд. евро допълнително реализирани приходи? Моделът успешно се реализира в Македония и Хърватска. По този начин ще бъдат разкрити нови места, ще се повишат оборотите в туризма и на производителите храни, а в бюджета ще има повече пари за пенсии и заплати.

Записа Наталия Малчева


  Назад към Новини