Архив

Становище на БХРА, относно проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето

25.10.2013

Членове на БХРА от София, Русе, Шумен, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Монтана, Перник, Велико Търново и Ямбол, участваха в обсъждането в Народно събрание на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, № 354-01-66, внесен от Спас Панчев и група народни представители, по покана на Комисията по икономическата политика и туризъм и на Комисия по здравеопазването в Народно събрание. Представителите на БХРА внесоха становище по Законопроекта и подкрепиха предложените изменения и допълнения.

 

С Т А Н О В И Щ Е

на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация

 

Относно: проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето

 

Уважаеми г-да народни представители,

В качеството на браншова организация, с настоящото становище Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация изразява позицията си относно предложеният от депутатите Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов проект за изменение и допълнение на Закона за здравето. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подкрепя изцяло предложените изменения и допълнения, като ги приема за изцяло отговарящи на логиката на обществените отношения по отношение на опазване на здравето, икономическите взаимоотношения и намирането на адекватно законодателно решение. БХРА не е организация, която стои единствено в защита на бизнес интересите на своите членове. Като организация с авторитет и изградила се в една бурна история на нашето съвремие, доказваме, че можем правилно да определяме проблемите, които стоят пред нас, да анализираме и да намираме и предлагаме работещи решения.

Когато се акцентира върху мерки с ефект върху здравето на хората в обществото ни, ние сме длъжни, като представители на бизнес, който е засегнат от този проблем, да съдействаме за адекватното му решаване. Затова от самото начало на всички дискусии от последните години, в различни формати, ние винаги заемаме единна позиция и я изразяваме категорично. И тази позиция е не в директна реакция против едно или друго законодателно решение, а позиция на предлагане на логично и работещо решение. Поради тази причина, ние не търсихме законодателно лоби или някакво особено представителство, а давахме винаги гласност на нашето мнение, с надеждата да бъдат чути разумните ни доводи и да дадем нашия принос към това правилно да бъде дадена законодателна рамка на отношения, които рефлектират пряко върху толкова важни за обществото ни въпроси, като здравето и икономическата сфера на бизнес от национално значение, като хотелиерството и ресторантьорството.

Затова положихме всички усилия, за да бъде това наше мнение чуто и отразено без оглед на партийна или политическа пристрастност. Защото, убедени сме, въпроси като опазването на здравето и правилната законодателна рамка на икономическите отношения, така че да не ги затруднява, а да ги насърчава, са въпроси, които категорично трябва да стоят над политически или партийни интереси. По тази причина, в предложеният закон за изменение и допълнение на Закона за здравето и в частност в предложените текстове, обект на изменение и предложените нови допълнени такива, намираме отражение на нормалната логика на тези така важни за обществото ни отношения.

Чрез създаваната с проекта нова ал. 4 към чл. 10а от проекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, се създава ред за използване и насочване на ефективно събирани и понастоящем средства по регламентиран от закона контрол, към дейности с пряк ефект върху ограничаване на тютюнопушенето. Тази мярка е израз на адекватно законодателно решение, че борбата срещу тютюнопушенето, като дейност безспорно доказана, като увреждаща здравето, следва да започне от мерки за неговото ограничаване като процес, а не от мерки, които нелогично и неработещо се опитват да го пресекат в последствие, когато вече съществува и се е развило като обществен проблем. Нещо повече, с тази разпоредба, вносителите дават решение на законодателя и на важния въпрос за финансиране на активната работа по ограничаване на тютюнопушенето.

Чрез създаването на нов чл. 36а от проекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, вносителите дават възможност на законодателя да покаже най-накрая желанието и способността си да определя видовете стопански субекти, правилно да ги дефинира и да създава адекватна рамка съобразно дейността им. Не само това, дори се създава уведомителен режим, за който е предвиден и ефективен контрол.

Чрез изменението и допълването на чл. 56 от проекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, вносителите дават възможност на законодателя изцяло да приеме модерна и адекватна позиция, изразена чрез специалната регулация за изрично определените случаи на допускане тютюнопушенето в определените от закона случаи и места при прилагане на специалните изисквания за това. Чрез създаването на нова алинея 4 към чл.56, законодателят категорично ще може да изрази становището си по отношение опазване здравето на лицата до 18 годишна възраст.

Изразяваме изцяло подкрепата си към императивните норми на законопроекта, предложени в чл. 56б и чл.56в, както и във вложените в тях ясни диференциации по отношение на обектите и задълженията на собствениците им. Същата подкрепа изразяваме и по отношение на предложените санкционни норми на чл. 211а и чл. 218а.

В заключение бихме искали да изразим крайното си становище, че предложената законодателна промяна би дала правна основа за прилагане на обосновани и адекватни правила по ефективното регулиране на икономическите взаимоотношения в плана на общите дейности от значение за обществото ни – ограничаване на тютюнопушенето с цел пряк ефект върху опазване на здравето на всички ни. Всички хотелиери, стопанисващи обекти от една до пет звезди, подкрепят своите колеги от градските заведения, но предлагат забраната за тютюнопушене в местата за настаняване и подслон да остане.


  Назад към Новини