Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
28.09.2009

БХРА участва в кръгла маса на тема
„Музеи и културен туризъм” организирана
от Министерство на културата,
Община Велинград, Исторически музей – Велинград и Сдружение на
хотелиерите и ресторантьорите – Велинград

В рамките на Европейските дни на наследството беше отбелязана 100 годишнината от музейното дело в Чепинския край


По случай 100 години музейно дело в Чепинския край Министерство на културата, Община Велинград, Исторически музей – Велинград, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград организираха кръгла маса на тема „Музеи и културен туризъм”. Тя се проведе във Велинград в рамките на Европейските дни на наследството (13 – 20 септември 2009 г.) в Гранд хотел „Велинград” с научен ръководител доц. д-р Соня Алексиева, ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на Нов български университет, член на УС на БХРА.

Музеи и културен туризъм

Сред официалните гости на кръглата маса бяха Георги Янчев, заместник-кмет, Венцислав Еличин, заместник-председател на Общинския съвет, арх. Тодор Енев, главен архитект, г-жа Радка Русева, директор на дирекция "Европейски програми и проекти", г-жа Марияна Гъркова, от дарителски фонд "13 века България", директори на регионални музеи от страната, гости от БАН, представители на туристическия бизнес в града, членове на УС на БХРА, директори на читалища от региона и др.

Музеи и културен туризъм

Кръглата маса беше открита от г-жа Снежана Велева – директор на музея, която представи пред многобройните участници историята, значението и успехите на музея и мястото му в развитието на културния туризъм в града. Със свои доклади и изказвания в кръглата маса участваха ст. н. с. д-р Валерия Фол – Институт по тракология към БАН - „Музеят – атракция, без която от туризма вее скука”; Райна Константинова от историческо издателство „Иврай” - „Културно-историческото наследство и развитието на туризма в контекста на европейските програми”; д-р Магдалена Манолова – председател на сдружение „Музей на българската музикална култура” - „Някои аспекти на българската музикална памет в контекста на европейското културно наследство”.

Музеи и културен туризъм

Благой Рагин – председател на БХРА говори на тема: „Ролята на БХРА за успешно партньорство с българските музеи”. С презентация „Музеите – в или извън пъзела на българския културен туризъм?” представи успехите и проблемите на българските музеи доц. д-р Соня Алексиева – ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на Нов български университет, член на УС на БХРА.

Музеи и културен туризъм

С интерес беше посрещнато изказването на ст. н. с. д-р арх. Николай Тулешков – издание Арх & Арт и списание „Паметници, реставрация, музеи” - „Архитектурният облик на съвременния Велинград – даденост и перспективи”. Свои идеи и предложения по темата на кръглата маса споделиха Йордан Детев – главен редактор на сп. „Клуб Орфей” - „Културният туризъм – проблеми и препятствия” и ст. н. с. ІІ ст. д-р Светла Ракшиева – Етнографски институт с музей към БАН - „Етнографският музей и културният туризъм. Няколко идеи и възможности”; д-р Ангел Гоев, директор на АЕК „Етъра” и др.

Музеи и културен туризъм

Конкретни предложения за продължаване на темата на кръглата маса и организиране на работна среща с Министерството на културата даде г-н Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград. Той подари на г-жа Снежана Велева, двутомната история на БХРА и пожела бъдещо успешно сътрудничество на музея с туристическия бизнес в града.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.