Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
18.09.2009

Българско национално радио
Радио България, 16 септември 2009 г.

автор: Венета Николова


Хотелиери по Северното Черноморие залагат на гъвкавост и предприемчивост

Към средата на септември по плажовете на черноморската ни столица Варна и близките курорти все още има туристи. Излегнати по шезлонгите с вестник или коктейл в ръка, закъснелите летовници жадно попиват далеч по-благосклонното към кожата есенно слънце, наслаждавайки се на дългоочакваната си морска ваканция. Въпреки относително слабия летен сезон, северното ни крайбрежие продължава да посреща гости от страната и чужбина.

Български хотелиери и предприемачи в туризма доказаха, че са способни на гъвкавост в условията на финансова криза. В стремежа си да привлекат клиенти и след разгара на активния сезон, те се надпреварват в предлагането на ниски цени на нощувките и безплатни бонуси. Благодарение на това много хотелиери във Варна и близките комплекси успяха да задържат гостите си и през есента. Тази тенденция обаче не се отнася до комплексите, които са отдалечени от бреговата ивица. Част от тях въобще не отвориха врати това лято, а други след изключително слаб сезон преустановиха работа още в края на август. И докато някои предприемачи са изправени пред опасност от фалит, поради невъзможност да покрият кредитите си, други, сякаш напук на кризата, откриват нови супер луксозни хотели с надеждата, че бързо ще изплатят заемите си и ще излязат на печалба. С подобно рисково начинание се е заел и Димитър Лефтеров. Тези дни варненският предприемач откри засега най-големия хотел в града, отговарящ на всички европейски стандарти за висококачествено обслужване. За целта той е теглил кредит от чуждестранна банка на стойност 10,5 милиона евро. Как възнамерява да възвърне инвестицията си?

Гранд Хотел Димят

Най-новият 5 звезден хотел в града ще посреща гости по линия на конгресния туризъм.

„Стараем да запълним една ниша, предназначена за елитната клиентела с по-големи изисквания по отношение на обслужването – казва Димитър Лефтеров. – Вярно е, че в нашия град има много добри хотели, но повечето от тях са сезонни, а ние ще работим целогодишно. Освен това предлагаме чудесни условия за провеждане на различни срещи и конференции. Така че ще разчитаме и на конгресния туризъм, за да запълним базата си. Надявам се да успея да възвърна инвестицията си. Просто нямам друг изход! Програмата ми е за 8 години да успея да покрия теглените кредити и лихвите по тях.”

Въпреки тежкото икономическо положение Димитър Лефтеров има шансове да изпълни намеренията си. Причината е, че Варна, която се налага като един от центровете ни за конгресен туризъм, не разполага с достатъчно големи и елитни хотели, оборудвани за международни срещи и събития. Преобладават по-скоро малките, нискокатегорийни хотели, предназначени предимно за летен отдих. А в условията на криза всеки търси начин да оцелее, като подобрява качеството на обслужване и разнообразява предлаганите услуги. Част от хотелите в околностите на морската ни столица бързо се ориентираха в новата ситуация и започнаха да предлагат допълнителни екстри и безплатни екскурзии. А в това отношение северното ни крайбрежие има какво да предложи на любознателните си гости. Сред предпочитаните атракции е посещението на разположения недалеч от гр. Балчик етнографски комплекс. Собственикът му Никола Мартев, твърди че въпреки кризата, не може да се оплаче от липса на клиентела. Тайната на успеха? Предприемачески дух и „щипка” въображение. „Ние им показваме всичко, свързано с някогашния ни бит и традиции, но го правим по един забавен и нестандартен начин” казва г-н Мартев и въодушевено добавя:

Гранд Хотел Димят

Морската ни столица и близките курорти са предпочитана дестинация за летен отдих.

„Като се започне с чупене на пипер, тъкане на стан, чепкане на вълна, навиване на чекрък, печене на хляб, варене на ракия, как става вършитбата... През нашия център са преминали представители на почти всички нации – японци, американци, китайци, норвежци, шведи, немци и др. Като дойдат, ги посрещаме по традиция с погача. След това екскурзоводът ги развежда из работилничките. Обличаме ги в народни носии. Те се харесват толкова много в тях, че не спират да се снимат за спомен. А после хапват традиционни ястия в нашето битово заведение. Интересът е много голям и имаме заявки за туристически групи до 30 ноември.”

Материалът е публикуван и в рубриката "Пресата за нас"Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.