Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
31.08.2009

Международен панаир на народните занаяти 4 - 6 септември 2009 г.

Над 70 майстори от страната и чужбина ще представят в Архитектурно- етнографски комплекс „Етър” традиционни занаяти: грънчарство, тъкачество, бакърджийство, кошничарство, куюмджийство, сарачество, ножарство, дървообработващи занаяти, бродерия, иконопис


За седма поредна година Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно- етнографски комплекс „Етър” организират Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе от 4 до 6 септември 2009 г. в АЕК „Етър”.

Началото е поставено през 1990 г., когато на базата на писмени данни за сбор в Габрово от Петковден до Димитровден се възстановява неговото съществуване. През 2003 г. панаирното изложение добива нови измерения, превръщайки се в събитие от международен характер.Негови организатори стават Министерство на културата, Дирекция музеи, галерии и изобразителни изкуства, Община Габрово и Архитектурно- етнографски комплекс „Етър”.

В тазгодишното издание на панаира участие са заявили повече от 70 майстори. Те ще представят занаятите: грънчарство, тъкачество, бакърджийство, кошничарство, куюмджийство, сарачество, ножарство, дървообработващи занаяти, българска бродерия, иконопис и др.

Представители на Литва, Португалия, Румъния, Украйна, Хърватия, Мароко, Гърция, Испания, Полша ще демонстрират пред българската публика традиционни за съответната страна занаяти като: грънчарство, тъкачество, бродерия и декорация на традиционни костюми, дърворезба и дървопластика, традиционни музикални инструменти, плетива от растителни материали/ ракита, слама, царевични листа и т.н./.

В продължение на 4 дни майстори ножари от цялата страна ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. Победителят ще бъде определен от жури, чието председателство е поверено на Кирил Коликов- майстор- ножар от Пловдив. Голямата награда е „Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба- базар през месец септември 2010 г. в Изложбената зала на АЕК „Етър”.Основно изискване към участниците в състезанието е спазването на традиционните за занаята техника на изработка, украса и използван инструментариум.

На 4 септември своята авторска изложба ще открие миналогодишният победител от състезание „Грънчарство” Николай Йовков от Троян.

В продължение на два дни /3 и 4 септември 2009 г/ ще се проведе Петата международна научна конференция „Народните занаяти- минало, настояще и бъдеще” в която своите научни съобщения ще представят музейни специалисти от цялата страна. Участие в конференцията са потвърдили и представители на Хърватия и Румъния.

Водещ мотив за организаторите на Международен панаир на народните занаяти, е съхраняване на традициите в цялото им многообразие. Освен чрез панаирното изложение, тази идея намира реализация и посредством представянето на разнообразна фолклорна програма. Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват на изпълненията на Поли Паскова, ансамбъл „Пирин”, фолклорен ансамбъл „Габровче”, фолклорна група „Зипка”- Хърватия, групи за автентичен фолклор от цялата страна, както и множество индивидуални изпълнения на народни инструменти.

По традиция в дните на панаира се демонстрират традиционни трудови дейности като: плетене на въжета от козина, плетене на беленица, пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, плетене на кошове, панери и кошници и др.

В Internet страницата на панаира (www.etar-fair.org) е предоставена информация за майстори на народни занаяти от България, програмата на панаира, неговия статут, полезни връзки – сайтове на сродни музеи под открито небе, организиращи панаири на занаятите и други тематични интернет адреси, архив на изминалите панаири.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.