Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
24.07.2009

За девета поредна година година хотел-фондация “Бистра и Галина” организира “Лятна детска академия 2009”

Екипът на фондацията с председател Здравка Бърдарова, член на УС на БХРА, отново доказа колко успешен може да бъде един проект, когато се прави в името на талантливи деца на Русе – тази година 129 малки академици работиха в осем класни стаи


IHRA

От 6 до 17 юли т.г. в Русе за девета поредна година хотел-фондация “Бистра и Галина” организира “Лятна детска академия 2009” – едно от най-очакваните събития за учениците в града през ваканцията. Екипът на фондацията с председател Здравка Бърдарова, член на УС на БХРА, отново доказа колко успешен може да бъде един безкористен проект, когато се прави в името на талантливи деца на Русе. Инициативата тази година обхвана 129 деца на възраст от 9 до 17 години, показали отлични резултати в училище с доказани изяви в съответната област. Целта на проекта е да се откриват таланти, като се предоставят възможности за интересни извънкласни занимания, съчетани с развлечения през свободното време. Инициативата включва провеждане на обучение в осем “класни стаи”, като във всяка от тях с децата работят изявени творци и специалисти в съответната област.

IHRA

Тази година академиците бяха включени в класна стая „Начално програмиране” - с ръководител гл. ас. Пламенка Христова, преподавател в РУ „Ангел Кънчев” и Сюзан Феимова – учител по информатика в МГ „Баба Тонка” за деца между 9 и 13 г.; класна стая ”Математическа лингвистика” с ръководител гл. ас. Илияна Раева, преподавател в РУ „Ангел Кънчев” за деца от 12 до 15 г.; класна стая „Иконопис” - с ръководител Данаил Стефанов, преподавател по рисуване в НУИ „Проф. Веселин Стоянов” и иконописец - за деца между 11 и 14 г.; класна стая „Журналистика” – с ръководители Мая Йоргова, главен редактор на „Дарик радио” – Русе и Адриана Йорданова, журналист - за деца между 12 и 15 г.; класна стая „Занимателна психология”– с ръководител Магдалена Дакова, за деца между 11 и 14 г.; класна стая „Фолклорни танци” – с ръководител Явор Пиргозлиев от ДЮФА „Зорница”, за деца между 9 и 13 г.; класна стая „Фото и видеозаснемане” с ръководител Детелин Димитров и консултант- фотозаснемане - Красимир Искъров, управител на ЕТ „Силвена” и професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология” с ръководители специалисти от Исторически музей – Русе, за младежи от 15 до 18 г.

IHRA

Занятията се провеждаха по четири часа на ден с почивка за обяд, който осигурява фондацията, както и всички необходими материали за работа и помощни средства. На 10 юли т.г. хотел-фондация ”Бистра и Галина” организира екскурзия за всички участници и преподаватели в „Лятна детска академия 2009” по маршрут Шумен–Мадара-Кабиюк-Велики Преслав, където разгледаха забележителности и се забавляваха и работиха на открито. Проектът е подкрепен финансово от Община Русе отдел „Култура”, г-жа Мария Рангелова – член на УС на фондацията, както и от Галерия „Грифон” – сем. Пламен и Даниела Минчеви. Малките академици посетиха и конезавода „Кабиюк”, където разгледаха “Музея на коня” и наблюдаваха демонстрации от професионални жокеи. Всички деца яздиха коне и се возиха в атрактивни каруци. Пътуването продължи към с. Мадара с посещение на Национален историко-археологически резерват “Мадара”.

IHRA

Там участниците разгледаха експозициите в Регионалния исторически музей, посетиха Голямата пещера и действащия скален параклис, както и скалния релеф на Мадарския конник, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Екскурзията продължи с обяд в заведение на открито, където всички участници се забавляваха заедно. Пътуването завърши с посещение на Археологически музей „Велики Преслав”, където на децата беше изнесена беседа, прожектиран филм с историята на региона и музея. Децата посетиха съкровищницата, където при контролирана влажност на въздуха, се пазят предметите от Преславското златно съкровище и находки от Двореца – златни женски накити, както и музейната колекция от оловни печати.

IHRA

По традиция “Лятна детска академия 2009” завърши с концерт на 17 юли т.г. в залата на Община Русе, където всички участници, техните семейства и приятели видяха на живо резултатите от наученото по време на академията. Всяка класна стая беше представена с видеофилм и със спектакъл, разказ, игри, танци и др. Изпълнителният директор на фондацията Диана Антонова в продължение на повече от два часа канеше учениците на сцената, за да покажат или изиграят наученото през тази година в осемте класни стаи.

IHRA

Но сцената се оказа тясна, за да събере всички академици на 2009 година, когато излязаха най-отпред за общата снимка след концерта. Най-много цветя и благодарности от децата получи председателят на фондацията Здравка Бърдарова, преподавателите на отделните класни стаи и разбира се - екипът на фондацията, организирал с много желание и професионализъм деветата “Лятна детска академия 2009”. И този път участниците с нетърпение очакваха тортата с логото на фондацията, с която винаги завършва празника след концерта. Две огромни торти бяха поръчани тази година за академиците, за да има за всички участници от сладкото лакомство, защото заслужиха и аплодисментите, и похвалите за своя талант и трудолюбие.

IHRAКаталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.