Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
21.07.2009

Културната столица на България посрещна президента на IH&RA с уникалния аудио-визуален спектакъл “Звук и светлина”

Програмата на “Царевград Търнов” в старопрестолния град и Арбанаси показа успехите на българския културен туризъм


Програмата на д-р Гасан Аиди, президент на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (International Hotel & Restaurant Association – IH&RA) и придружаващата го делегация - представители на Държавната агенция по туризъм, на БХРА и колегите от БАХА - председателя на Сръбската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (HORES) – г-н Бранко Кривокапич и председателя на Македонската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (HOTAM) – г-н Дончо Таневски през м. юли 2009 г. в България, започна не случайно от Велико Търново и Арбанаси.

IHRA

Специално за представителите на регионалните средства за масова информация и кореспондентите на националните медии, д-р Гасан Аиди, Анелия Крушкова, председател на ДАТ, Благой Рагин, председател на БХРА и Даниел Панов, управител на общинската агенция “Царевград Търнов” дадоха пресконференция в старопрестолния град. Участниците отговориха на много въпроси, свързани с развитието на световния, европейския и балканския туризъм. Д-р Аиди коментира пред журналистите развитието на световната туристическата индустрия в условията на криза и представи своята експертна гледна точка към предизвикателствата, които стоят и пред българските мениджъри в хотелиерството. Заетостта на базата на Черноморието и прогнози за летния сезон представи А. Крушкова, председател на ДАТ. За развитието на туризма във Велико Търново и региона пред гостите и медиите говори Д. Панов, който представи с конкретни цифри и факти успешната 2009 година за туризма.

IHRA

Новината за деня представи Б. Рагин, председател на БХРА, който съобщи, че на предстоящата среща с кмета на града – д-р Румен Рашев ще представи решението на БХРА да номинира В. Търново за културна столица на Балканите. Представителите на БХРА и В. Търново подчертаха изключителното значение на Международната борса “Културен туризъм” – В. Търново, която вече шест години се организира именно тук. Официалният обяд в механа “Паяка” удиви гостите с поднесените национални специалитети и ястия - запазена марка на заведението.

IHRA

Заедно с вечерята, дадена за чуждестранните гости от кмета на В. Търново д-р Румен Рашев беше представен аудио-визуалният спектакъл “Звук и светлина”, който доказа защо Велико Търново е културната столица на България. Изключителното впечатление от видяното и чутото, спомените от красивия град и уникалната му история, д-р Гасан Аиди споделяше навсякъде в срещите си до края на престоя си в България.Делегацията гостува комплекс „Извора”, собственост на Георги Вълев, член на УС на БХРА и председател на регионалната секция на асоциацията в Арбанаси - “Историческо селище” с национално значение.

IHRA

Д-р Аиди прояви голям интерес към към църквите и манастирите, строени и иконописвани в края на 16-ти и началото на 17-ти век, към арбанашките къщи с над 300-годишна история и тяхната уникална архитектура и дърворезба.

IHRA

Програмата, която беше специално изготвена от екипа на “Царевград Търнов” за делегацията и във Велико Търново, и в Арбанаси показа възможностите на българския културен туризъм. Гостите благодариха специално на д-р Р. Рашев, Г. Вълев и Д. Панов за изключителното внимание и гостоприемство и подкрепиха предложението на БХРА за номинацията на В. Търново за предстоящите награди на БАХА.

IHRA

Хотел Извора е разположен в централната част на село Арбанаси. Издържан изцяло в традиционния арбанашки стил, хотелският комплекс умело съчетава старинна сграда с 150-годишна история и три новопостроени архитектурни ансамбъла. Предлага на своите гости ресторант с лятна и две зимни градини, парково пространство, открит басейн, СПА център, детски кът и мини зоопарк. На територията на комплекса се намира сградата на читалище “Иларион Драгостинов“, което със своята над 300-годишна културна история представлява туристическа забележителност. Салонът на читалището е оборудван като конферентна зала със 120 места, която дава възможност за провеждане на семинари, конференции и бизнес срещи в условията на добро техническо оборудване, съчетано с неповторима автентична атмосфера.

IHRA

През 2006 г. хотел „Извора” бе удостоен с престижната Марка за качество „Автентична България”, която се присъжда на хотели, отговарящи на изискването за автентичен и оригинален туристически продукт. Всички стаи в комплекса са оборудвани с климатик, кабелна телевизия, минибар, персонален сейф, телефон. В два от апартаментите и в двойните стаи лукс има вани. В част от стаите има непрекъснат Интернет достъп. Хотелски комплекс Извора съчетава уникална атмосфера, спокойствие и изискан лукс.

IHRA

В началото на месец декември 2007 г. отвори врати вила “Извора”, която се намира в центъра на Арбанаси и е част от хотелски комплекс “Извора”. Тя е построена на мястото на една от емблематичните стари арбанашки къщи, наречена „Родовата къща на поп Михалеви”. Къщата е построена от поп Михал, служил в една от седемте църкви „Свети Георги”, построена през 1661 г. и изографисана през 1710 г. Вила “Извора” предлага на своите гости: ВИП двойни стаи, ВИП студия, ВИП апартаменти. Всички стаи са оборудвани с минибар, централно парно отопление, климатик, телефон, кабелна телевизия и непрекъснат Интернет достъп. За пълния релакс през летните горещини, вила “Извора” предлага плувен басейн на две нива – детски и за възрастни. Винарна „Извора” е подходящо място за винени дегустации, винени вечери и организирани тържества. Предлага на своите гости разнообразие от подбрани български вина, атрактивно представяни от сомелиер.

IHRA

Механа “Извора” е удостоена с Годишната награда на БХРА “Ресторант на годината” на 2003 година. С разнообразното си меню, включващо над 450 предложения за храни и напитки, механата дава възможност на своите гости да се насладят на традиционната българска кухня. Тя разполага с две зимни градини, където топлината на камините допълва усещането за спокойствие и уют. Лятната градина с водните атракции, богататая зеленина и детски кът е предпочитано място за отдих за българските и чуждестранните туристи. За доброто настроение на гостите си механа “Извора” предлага богата фолклорна програма и известният ритуал с пукане на топчето от четника до развятото българско знаме.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.