Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
22.02.2009

Велинград - СПА столица на Балканите


сп. „Черга”
23 Февруари 2009 г.

Биляна Богоева

Разположен в южната част на страната, във вътрешността на Родопите, градът притежава две безценни богатства - вода и въздух. В него бликат 80 топли минерални извора, всеки от които е лек за определена болежка. Целебната им сила е известна от векове, за което говорят откритите от римско време минерални бани. Именно заради тях районът, по който някога е бродил Орфей, днес е известен и като “синия бисер на Родопите”.

За своите 60 години съществуване Велинград от малко курортно селище се превърна в предпочитана СПА дестинация за много туристи, търсещи лукса и доброто обслужване. От природните богатства на градчето бяха привлечени и редица инвеститори, които изградиха модерни комплекси и хотели. Построени в стил средновековен замък, българска възрожденска къща или швейцарска хижа, всички те притежават плувен басейн с минерална вода и неизменния СПА център.

“Нормативната база предвижда строителството във Велинград да е нискоетажно - до 4-5 етажа, с височина до 10 м и плътност 60 - 70 %. Радва ме фактът, че местната управа не допусна да се превърнем в един бетонен град и да загубим очарованието си на уникално родопско селище с неповторими природни и климатични дадености”, казва кметът на града Иван Лебанов.

В това се убеждава и всеки гост на Велинград, решил да се разходи и за посети неговите забележителности. Безспорно една от тях е природният феномен Клептуза - най-големият карстов извор в България. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л леденостудена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинската река. Близо до минералните извори в Чепино е и местността Свети Спас. Тя е посещавана от незапомнени времена на Спасов ден заради лечебните свойства на водата и заради вярата в чудодейната сила на светеца.

Красивите гледки и кристалният въздух ще ви съпътстват и ако решите да се отправите нагоре, към високите части на Родопите, но ако времето отново не ви достига, е по-добре да опитате от вълшебните процедури в някои от СПА центровете, които са истински храмове на здравето. Сред тишината и аромата на благовонни свещи и масла ще се почувствате преродени. Вещи специалисти се надпреварват в предлагането на разнообразни СПА процедури за отслабване, разкрасяване, подмладяване, укрепване на тонуса и духа и пр.

Сред тях са терапия с течен шоколад, която се отразява добре на кожата, оризови апликации за отслабване, млечна “вана на Клеопатра”, както и някои типично български рецепти за здраве и красота. От тях най-предпочитани са т.нар. билкови вани с мурсалски чай, който расте в изобилие в околностите на Велинград. Билката действа тонизиращо и същевременно отпуска нервната система. При тази терапия се сервират и плодове с шампанско, така че удоволствието е гарантирано. Може да се възползвате също и от ароматерапия, която е най-често под формата на релаксиращи масажи с различни етерични масла - лавандула, ванилия, портокал, акация и др.

И ако не искате удоволствието да свършва, след процедурите се потопете в джакузито на хотела. Дори и да е на открито и навън температурите да са отрицателни, бълбукащата топла вода ще ви отпусне и ще ви накара да се радвате на падащите снежинки.

После може да следва сауна, парна баня, минерален басейн и още и още удоволствия за любителите на СПА. А те никак не са малко, ни уверяват от общинската администрация. През почивните дни във Велинград е почти невъзможно да си намерите места без предварителна резервация, въпреки че в момента градът разполага с около 3500 легла за настаняване.

Един път посетили Велинград, задължително ще се върнете отново, запленени от красотата му и от гостоприемството на родопчанина, който е свикнал домът му винаги да е пълен с гости и трапезата му да бъде споделена. А една от мечтите на настоящия кмет Иван Лебанов, който е медалист от зимната олимпиада в Лейк Плесид през 1980 г., е в района да се възроди ски спортът и по този начин Велинград да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.