Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
04.06.2009

Врачанското село Добруша вече има православен храм „Св. архидякон първомъченик Стефан”

Издателят на сп. “Одисей” и изпълнителен директор на фондация “Ценности и развитие” – д-р Радослав Карабоиков и неговото семейство години наред търсиха съмишленици и дарители, работиха неуморно в името на една родолюбива кауза


В навечерието на празника на славянската писменост и култура във врачанското село Добруша отвори врати православен храм “Св. архидякон първомъченик Стефан”. На 17 май 2009 г. въздигнатата по инициатива на фондация “Ценности и развитие” църква бе тържествено осветена от Викарния епископ на Врачанска митрополия Киприян и благословена от митрополит Калиник. На 24 май - най-светлия празник на българската духовност, с. Добруша стана сцена на първия “Национален събор на добрите хора”.

BHRA

Троянополският епископ Киприян, викарен епископ на Врачанската света митрополия, народният представител за област Враца Христина Христова, кметът на община Криводол инж. Николай Иванов, инж. Тодор Попов, заместник-директор на Монетния двор при БНБ, съмишленици и журналисти споделиха радостта и празника на добрушани.

BHRA

Сред най-щастливите хора на празника беше д-р Радослав Карабоиков, изпълнителен директор на фондация “Ценности и развитие” и издател на сп. „Одисей”, и неговото семейство – хората, които години наред търсиха съмишленици, дарители и работиха неуморно за една родолюбива кауза с обич към жителите на с. Добруша. Всички чуха искрените думи на благодарност към ктиторите, съградили първия от 1989 г. насам нов храм в община Криводол, към жителите на селото, отворили сърцата си, за да се случи христолюбивото дело, към самодейците от околните селища, дошли тук с добри мисли и с най-хубавите си песни.

“За мен е изключително вълнение и чест да се изправя пред вас и да ви кажа, че една мечта, едно начинание на повече от 400 души, е пред очите ви, каза д-р Радослав Карабоиков, изпълнителен директор на фондация “Ценности и развитие”. Този храм е свързан с паметта на нашата майка, родена в този край, но ние го отправяме към бъдещето с послание, благословено от българската Света православна църква, в села като Добруша да се запази вярата и любовта към християнските ценности, към добротата между хората, към смисъла на това да съществуваме заедно.”

BHRA

През юни 2006 г. инициативният комитет за построяване на православен храм в с. Добруша започва да търси съмишленици, а година по-късно вече е поставен оброчният камък. На празната тогава поляна днес вече е построена малката църква със зелен покрив и камбанария до нея. Дворът е ограден, засадени са зелени храсти и цветя, построен е навес -дарение от община Криводол, съградени са две каменни чешми.

В това село и точно на 24 май т.г. от Монетния двор при БНБ избраха да бъде осветено новото им начинание – изданието от 12 изображения на светци и български християнски светини. Бронзов модел на плакета с изображение на Св. Богородица, специално направен за храма в Добруша, е вграден в голямата чешма на двора.

BHRA

“Този човек, който носи Бога в себе си, търси Бога, иска неговата помощ и закрила, и неговото благословение, всякога постига докрай своите начинания. И ако човек съгради нещо толкова голямо като храм, то неминуемо го е направил с любов към Бога, с любов към Светата ни православна църква, с любов към жителите на село Добруша”, каза Троянополския епископ Киприян. Според него църквата в Добруша, макар да изглежда малко по-съвременно, е строена канонично, спазени са православната традиция и архитектурен стил.

BHRA

Резбованият иконостас е дело на Иван Маджиров, който е внесъл в творението си елементи и от тревненската, и от самоковската резбарски школи, но е следвал и своя усет на художник. Иконописването е от Валентин Попов, който казва: “Искаше ми се иконите да имат такова излъчване, че когато човек влезе в храма, да има усещането, че се е прибрал у дома. Затова Богородица и Христос са станали от троновете, все едно те посрещат...”. Съборът на добрите хора в Добруша продължи с Дунавско хоро, с песни и танци от различни самодейни състави от близките селища, с наздравици и курбан за здраве на домакини и гости.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.