Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
15.04.2009

Шестото Международно изложение “Културен туризъм” във Велико Търново – калейдоскоп от идеи, добри практики и световен опит

Посланици, европейски и американски експерти, български учени и председатели на асоциации участваха в дискусиите, семинарите и презентациите на борсата


С всяка изминала година Международното изложение “Културен туризъм” във Велико Търново привлича все повече експерти, учени и специалисти от туризма, които представят своя опит, знания и добри практики в областта на културния туризъм. За времето, през което Националната борса „премина” в Международно изложение, туристическата гилдия, общините и музейната общност и у нас разбраха, че именно във Велико Търново се представят новините и проблемите в културния туризъм, сверяват се тенденциите и работещите идеи, вижда се какво предлага конкуренцията.

Културен туризъм 2009

Много са вече имената на водещи български учени, експерти, специалисти, които не само с присъствието си, но и с активното си участие в изданията на Международното изложение във Велико Търново доказват неговото значение и място в развитието на българския културен туризъм. Десетки са туристическите организации, държавните институции, общините и музеите, които представиха своята дейност и добри практики пред колегите си и гостите на борсата от 8 до 11 април т.г. Дискусии, презентации, кръгли маси, семинари, автентични обичаи, представяне на: занаяти, туристически маршрути и музейни експозиции – програмите на организаторите през годините стават все по-интересни, по-атрактивни и най-важното – все по-полезни за участниците.

Културен туризъм 2009

Тази година в шестото Международно изложение “Културен туризъм” във Велико Търново участва лично Н.П. Стефано Бенацо – посланик на Италия в България, който представи „Италианският опит в културния туризъм и препоръки за развитието му в България”. Асоциация „BEspania” – Палма де Майорка дискутира с българските и чуждестранни участници темата за „Насърчаване на туризма в туристическите дестинации в ХХІ век – опитът на Испания”. Катрин Дюменил от Постоянното представителство на Франция към ЮНЕСКО представи темата „Процедура по вписване в световно културно-историческо наследство на ЮНЕСКО”, а Ани Дюпон-Дюран говори за „Европейска столица на културата-опита на град Лил (Франция)”.

Културен туризъм 2009

С голям интерес беше посрещната дискусионна маса на тема: "Международен маркетинг на културното наследство на България чрез туризъм - глобални переспективи на новите технологии" по инициатива на Росица Охридска-Олсън от САЩ, която за втора поредна година пристигна в България за участие в изложението. В рамките на дискусията презентации направиха Росица Охридска-Олсън, известният писател и пътешественик Крис Делисо (САЩ) и Георги Илиев от РИМ – Стара Загора.

Културен туризъм 2009

В кръглата маса на БХРА и Нов български университет: „Културни пейзажи и туристически дестинации (Русе, Пловдив, Смолян, Асеновград, Златоград, Банско, Стара Загора) с модератор доц. д-р Ирeна Бокова, участваха членове на БХРА, директори на музеи от цялата страна, специалисти от общини и неправителствени организации в туризма. Доц. д-р Соня Алексиева - програма „Туризъм” на Нов български университет, член на УС на БХРА, представи примери за добри практики в културния туризъм в градовете Асеновград, Златоград, Смолян, Русе и Банско.

Културен туризъм 2009

Участниците в кръглата маса се запознаха с конкретните резултати от научни изследвания и промените в градовете с развит културен туризъм от екпозетата на Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе; ст. н. с. д-р Ангел Янков – директор на Регионален етнографски музей – Пловдив; Цвета Ненова – от „Арена медия” – Русе; Илия Годев – директор на дирекция „Европейски програми и туризъм” - община Смолян; Таня Марева – Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян; Евгения Иванова – и.д. директор на Регионален исторически музей Стара Загора; доц. д-р Валя Райчева – Институт по фолклор към БАН и др. След кръглата маса на БХРА и НБУ с интерес се очакваше инициативата на АБТТА - уъркшоп за туроператори „Културата скъсява разстоянията”.

Културен туризъм 2009

В панелите за презентации на туристически продукти в третия ден от изложението Дарина Карамихайлова, секретар на СХР – Велинград представи историческото, културното и природното богатство града във „Велинград – СПА столица на Балканите” заедно с документалния филм от церемонията по награждаването на града от BAHA в Сараево през декември м.г. Ирена Георгиева, председател на УС на АБТТА откри голямата тема за „Ролята на туроператора за популяризиране на България като културна дестинация” - презентация на АБТТА, в която участваха проф. Диана Гергова от Националния археологически институт при БАН, един от водещите в Европа археолози в областта на късната праистория и Христо Смолянов, д.ф.н. с темата за „.Свещеното знание на първата цивилизация”.

Културен туризъм 2009

„ВиТур.Бг" ООД представи атрактивна програма за изготвяне на панорамни снимки и виртуални обиколки на обекти по избор (хотел, ресторант, недвижим имот и др.), където Иван Шентов демонстрира магнетичния ефект на новите технологии в модерното презентиране и рекламиране на туристически обекти, музеи, общини и др. „Културният туризъм в условията на икономическа криза” беше основната тема на презентацията на ОП „Туристическо обсужване” - Столична община, а „Музеят на солта в Поморие” представи Милчо Скумов от историческия музей в Поморие.

Културен туризъм 2009

Текст и снимки:
© Соня АлексиеваНовини
15 април 2008 г.

Официално представяне на винопроизводител номер 1 на Чили

В края на 2008 г. изба Еrrazuriz заслужено спечели отличията “Изба на годината 2008” на Wines of Chile и “Чилийски винопроизводител на 2008” на International Wine & Spirit Competition в Лондон

Българският вносител на вино „Уайнбокс” ООД представи на 9 април т.г. една от най-известните чилийски изби Errazuriz. Това стана в присъствието на посланика на Чили за България и Румъния Н.Пр. Карлос Паркър от мениджър „Износ” на изба Errazuriz - Николас дел Солар, мениджър и от сомелиер на България за 2007 г. - Любомир Стоянов, носител на Годишната награда на БХРА за Ресторантски мениджър на 2006 г. в столичния ресторант JK.

Културен туризъм 2009

Официални гости на премиерата на чилийската марка вина бяха още Н.Пр. Херонимо Фюнес – посланик на Аржентина и Луис Ареги – търговско аташе на Аржентина в България; Иван Звездев, Вики от Мастило, Емил Маринчев и Алекс Ковачев от Red Devil, представители на бизнес средите, ХоРеКа бранша, винени ценители, експерти и др. Подбраните шест „вина-икони на избата”, между които Don Maximiano Founder's Reserve 2005 и La Cumbre Shiraz 2005, бяха съчетани с изискано шестстепенно меню, подготвено от главния готвач на ресторант JK - Пламен Европейски.

Errazuriz e фамилна изба, основана преди повече от 130 години. Членовете на фамилията Ерразуриз играят важна роля в най-значимите културни, социални и политически събития на Чили. Фамилията е дала на нацията четирима президенти на републиката, а Едуардо Чадуик е днешният президент на изба Errazuriz. Известна още и с това, че през 2004 г. в Берлин на т.нар. “Берлински дегустации” печели първите три от 10 места при сляпа дегустация на 10 първокласни вина, между които иконите от стария свят Шато Лафит, Шато Марго, Шато Латур и Солайя.

Културен туризъм 2009

„Това е повратен момент в историята на чилийската винена индустрия, тъй като утвърждава Чили като производител на вина от изключително високо качество”, подчерта Николас дел Солар в рамките на презентацията на избата. В края на 2008 г. изба Еrrazuriz заслужено спечели отличията “Изба на годината 2008” на Wines of Chile и “Чилийски винопроизводител на 2008” на International Wine & Spirit Competition в Лондон.

„Уайнобокс” ООД е млада компания с основна дейност внос и дистрибуция на вина от изби с международно признание, доказали се в производството на висококачествени вина. Към настоящия момент компанията представлява изба Trapiche (Аржентина), изба Juve y Camps (Испания), изба Dos Victorias (Испания) и Errazuriz (Чили).Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.