Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
16.03.2009

На България и трябват поне 50 милиона евро за реклама

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)


Human Capital
9 март 2009 г.

HoReMagГ-н Рагин, къде и как трябва да се рекламира България?

Всичко, което трябва да имаме за добър туризъм, го имаме. На второ място сме в ЕС по брой минерални извори след Исландия, по културно-исторически паметници сме на трето място след Гърция и Италия, географски сме разположени стратегически. Така че всичко, което трябва да даде природата, го е дала.

Знаят ли го това чуждите туристи?
Да, ама не. Не се знае и работим това богатство да бъде показано чрез медиите и чрез съвременните методи на рекламиране. Неслучайно нашите конкурентни инвестират стотици милиони евро за реклама – Хърватска – 100 милиона евро, Австрия – 100 милиона евро, Гърция – 140 милиона евро, Турция – 150 милиона евро. Не искам да споменавам България. До сега ставаше въпрос за 6 милиона, а сега са обещали 20 милиона и то лева. На България и трябват минимално, това с което да стартира, около 50 милиона евро.

Тези 20 милиона лева как трябва да се инвестират?
С тях трябва да атакуваме вътрешния и външния пазар. Голяма част от българите изнасят капитала в чужди страни и дестинации, заради това, че ние хотелиерите не сме достатъчно атрактивни и убедителни. Не успяваме да убедим българина, че това, което търси навън, може да го получи и вкъщи. Трябва да бъдем по-активни на българския пазар чрез реклама, чрез внимание, уважение, топлина. Българинът е оценен в Гърция като „клиент номер две”по платежоспособност, след руснаците. Той умее да се весели. Когато седне на масата е табиетлия – аперитив, предястие, ястие, за това не трябва да го изпускаме като клиент. Моите колеги неслучайно обявиха бонуси за всеки българин, който реши да почива в България. Предстои да решим какво можем да дадем ние – хотелиери и туроператори, какво могат да дадат общините, какво може да даде държавата. Срещу тази глобална криза трябва да бъдем като екип, като един отбор. Община Варна първа поде инициативата и задели над 400 хиляди лева. Велинград атакува много силно вътрешния и външния пазар, Сандански също е един от лидерите. Това се дължи на стиковането, на връзката между община, бранш и кметска управа. Където има синхрон, има и резултат.

Знае ли се колко са българите, които почиват в България и какви са техните инвестиции в туризъм?
За голямо съжаление това не сме го следили. Кампанията, която направихме за Коледа и Нова година, отчете с 20% повече българи в сравнение с миналата година, предпочели да почиват в България. Средният статистически българин, който има бизнес и е в добро материално положение, започва да мисли. Оставайки в България, се опитва да си запази работното място, иска да си запази собствеността и персонала. Една година протекционизъм, въпреки че тази дума не е толкова практикувана в ЕС, но за една България, което все още не е свръх развита икономически, една година протекционизъм ще се отрази здравословно. Така ще можем по-лесно да оцелеем. България засега се очертава като един остров на стабилността, благодарение на валутния борд и валутните резерви. Ние трябва това да го изкараме на първа страница с големи букви, а не да казваме пред света колко сме лоши. Ние знаем колко сме лоши, но защо когато експертите оценяват България като „остров на стабилността”, ние казваме „не е вярно, вие грешите”. Напротив, трябва да се хванем за тази сламка. Трябва постоянно да бълваме, че в тази криза може да имаме проблеми, но другите около нас имат по-големи проблеми. Следователно, ние трябва да натискаме на това и да лансираме, че България е „остров на стабилността”.

Колко са приходите от туризъм?
Миналата година в България сме посрещнали 6 милиона чуждестранни туристи. Аз слагам, че те харчат средно по 500 евро на човек. Това означава, че от туризъм са влезли 3 милиарда евро и това е минималната сума. Българинът пък харчи според джоба си – има ли пари, ги харчи.

Очаквате ли кризата да доведе до спад на приходите от туризъм?
Така говорят законите на пазара. Но ако успеем да изведем на преден план силните си страни, чуждестранните туристи могат да ни предпочетат, заради по-приемливите цени и качество. Така че някои могат и да спечелят от кризата.
Според вас туристи, които са предпочитали по-скъпи дестинации сега ще изберат България?
Ще видим. Излизаме на пазара не, за да губим, а за да печелим клиенти. Ние сме като армия, която отива на битка и не можем да мислим, че ще загубим битката. Отиваме за да печелим и съм убеден, че ще успеем.

Какви са тенденциите?

Засега не вървят добре нещата, но и миналата година стартирахме зле, а приключихме с 18% ръст. Сега ако излезем на нула, ще е добре. Това ще е успех.

Кои заведения ще бъдат най-силно засегнати според вас? По-луксозните или по-масовите?

Аз имам специфично виждане и то е, че зависи от мениджъра. Има заведение с 1 звезда и с 5 звезди – едните работят, другите не работят. Човешкият фактор – топлината, уважението, вниманието, културата на обслужването, това е важно. Клиентът ще плати по-висока цена, ако е обгрижван, ако се чувства ухажван. Ако се държиш с него надменно, грубо или със самочувствие без покритие – това е катастрофа, независимо дали си 1, 3 или 5 звезди. Това е въпрос на обслужване.

http://jobs.bg/hc/news/512Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.