Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
02.02.2009

Ръст на пътуващите по редовни линии на морските летища

Общо около 32 100 полета и 3 400 000 пътници са обслужени през 2008 г. на двете морски летища – Бургас и Варна


С обслужените 16 949 кацания и излитания, летище Бургас регистрира ръст от 5.18 на сто в сравнение с предходната година. През изминалата година на летище Варна също бе регистриран ръст на самолетодвиженията с общо 15 129 обслужени полети (1.06 процента повече от 2007). Двете летища отбелязаха ръст на обслужените пътници по редовни линии и спад при чартърните туристи.

С 53 на сто са се увеличили пътуващите по вътрешни линии на летище Варна, благодарение на голямата честота, атрактивните тарифи и удобните полети на двете авиокомпании, обслужващи полети по направлението София – Варна – София – „България Ер” и Wizz Air Bulgaria. Ръст бележат и пътниците, превозени по целогодишните редовни международни линии до Лондон, Виена, Будапеща и Одеса. Общият брой на обслужените на летище Варна пътници през 2008 година е 1 450 192. Лек спад отбеляза броят на пътуващите по международни линии, основно поради свиването на чартърните програми към Северното Черноморие на някои от туроператорите.

По отношение на държавата, от която пристигат, пътуващите от и за Германия продължават да заемат първото място в общия брой на пътниците, обслужени на летище Варна през миналата година. Следват ги пътуващите от и за Русия и България. Общият брой на обслужените през 2008 г. пътници на летище Бургас бе 1 936 853. Съществен успех летището отбеляза по отношение развитието на пътническия трафик по редовните линии, а при международния чартърен трафик бе регистрирано леко намаление.

Пътуващите по вътрешни линии на летище Бургас през 2008 година се увеличиха с 33 процента. През 2008 г. за първи път от десетилетия насам летището обслужва целогодишни редовни вътрешни и международни полети – линията на националния превозвач „България ер” по направлението София – Бургас – София и полетите на Wizz Air по направлението Бургас – Лондон (Лутън) – Бургас. По отношение на ключовите пазари, най-голям дял продължава да заема Германия, следвана от Великобритания, Чехия и Русия. Тенденциите за увеличение на пътуващите по редовни линии на двете летища се запазват и в началото на тази година.

Концесионерът на морските летища „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД и през 2009 г. продължава да работи по изпълнението на инвестиционната си програма, като най-важната част от нея е проектът за построяването на новите пътнически терминали на летищата във Варна и Бургас. Продължава и работата, свързана с проектите по подобрения на пероните на двете летища, съществуващата инфраструктура, екологичните проекти, езикови и професионални обучения на служителите и подобряване условията на труд.

В края на миналата седмица Фрапорт Туин Стар обяви процедура за избор на оператор на комплекс за обществено хранене на Летище Варна. Хранителният комплекс, който се предлага за експлоатация за срок от пет години се състои от Заведение за бързо хранене на самообслужване и кафене с обща площ от 675 кв. м.

Пълно описание на обекта, възможностите за оглед и необходимите документи за участие в процедурата са поместени на http://varna-airport.bg/Airport_new/Pages/Complex_for_catering.pdf. Документи се приемат от 02.02.2009г. до 20.02.2009 г. включително.

Комплексът за обществено хранене, обект на тази процедура, е единственият в района на летище Варна, който предоставя топла храна в обществената зона на летището – достъпна за всички служители и посетители. През зимния сезон на територията на летище Варна работят над 600 души, а през летния период броят им се удвоява. Очаква се броят на хората, работещи на територията на Летище Варна значително да нарасне през 2009 г. във връзка със строежа на новия пътнически терминал. Броят на потенциалните клиенти на заведението за хранене се увеличава и поради непосредствената близост на изложбената зала на „Мото Пфое”, както и новостроящия се хотел в съседство.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.