Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
19.07.2007

Председателят на Черногорската асоциация на хотелиерите г-жа Драгица Дрекалович е следващият президент на BAHA

Черногорската хотелиерска асоциация председателства Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA)


В началото на месец юли т.г. в Жабляк се проведе редовно събрание на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA), на което участваха председатели на шест национални асоциации на хотелиери и ресторантьори от Балканите, както и индивидуални хотелиери, ресторнтьори, журналисти и предприемачи от туристическата индустрия. На заседанието на алианса в Жабляк, Сдружението на хотелиерите на Черна гора пое председателския пост на BAHA до края на 2007 год.

BAHA

Досегашният председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите на Сърбия /ХОTRЕС/ г-н Бранко Кривокапич предаде ръководния пост на BAHA на председателя на Черногорската асоциация на хотелиерите – г-жа Драгица Дрекалович, а заместник-председател стана председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Босна и Херцеговина – г-н Амир Хаджич.

BAHA

На събранието беше представен отчет за половингодишната дейност на алианса. По време на предаване на функциите на новия председател, президентката на асоциацията на Черна гора – г-жа Драгица Дрекалович акцентира на това, че балканските страни могат да постигнат висок икономически ръст, благодарение на туризма, тъй като това е един вид екпорт на собствена територия и е базиран на природните и културни забележителности и ангажира голям брой хора в широката верига на туристическата индсутрия. По време на мандата на черногорската асоциация, на членовете на BAHA ще бъде предложена нейна собствена интернет платформа, която ще допринесе за учредяването и консолидирането на тази верига в целия регион, като това ще поощри икономическото развитие и ще способства за самообособяването на Балканите.

Изпълнителният директор на МХА г-н Борис Мардонович представи тази платформа за туристическа индустрия на на Черна гора на свободен достъп на интернет адрес: www.visit-mha.org. Друга услуга, която Черна гора ще предложи по време на мандата си е проекта citycompas.com, която е представена от компания Ет медия от Подгорица. Третата услуга, която Черна гора ще предложи по време на председателския мандат е привличане на глобалните бизнес среди към балканския пазар, където вече са постигнати резултати, като преференциални условия от гръцки и американски компании за кетърингов инвентар и комуникационни услуги.

Новият вицепрезидент и Президент на Хотелиерите и Ресторантьорите в Босна и Херцеговина, г-н Амир Хаджич пое отговорността да се работи още по-активно подобри маркетинговата позиция на Балканските страни в рамките на Европейската Асоциация на журналистите в Туризма. Неговият четириминутен филм за Босна и Херцеговина спечели първо място на миналогодишния филмов фестивал в Сплит и всички членове на BAHA оцениха това като изключително постижение. Освен това колегите от Босна и Херцеговина поемат ангажимента два пъти годишно да издават списание BAHA, което ще допринесе за обмяната на опит и за фирмената реклама в туризма.

Председателят на БХРА г-н Благой Рагин даде висока оценка на BAHA за успеха й да обедини балканските страни, и подчерта, че този пример трябва да бъде последван и от политиците. Имиджът на Балканите в последните две години се подобрява, но е необходимо да се направи и още много, за да се увеличи потока от хора и капитали. Той отбеляза, че от приема на България в Европейския съюз са намалели със 7% броя на посещенията от Сърбия и Македония, за това БХРА е направила споразумение с Българската търговска камара, за да могат собствениците и управителите на хотели, членуващи в BAHA, да получават многократни входни визи за България в рамките на 1 година.

Заместник-президентът на Албанската хотелска асоциация г-ца Миряна Кука изрази задоволството си от добрата съгласуваност, сътрудничество и комуникация между членовете на BAHA и заяви, че опита и сътрудничеството в Алианса е насърчило развитието на модерна туристическата индустрия в Албания. Президентът на Македонската хотелиерска асоциация (НОТАМ) г-н Дончо Таневски представи програмата с мероприятията на BAHA до края на 2007 г.

Заседанието на BAHA премина в конструктивна и приятелска атмосфера, а домакините от Жабляк демонстрираха изключително гостоприемство и сърдечност. Гостите имаха възможност да се насладят на Националния парк „Дурмитор” и да опитат националните ястия, които всички оцениха единодушно като част от уникалното кулинарно богатство на Балканите. Следващото заседание предстои в края на годината в Сараево, където Босна и Херцеговина ще поемат председателството, а Албания – заместник- председателския пост.

BAHA е учредена по инициатива на БХРА на 17 септември 2005 г. в Охрид и по предложение на делегацията на Черна гора гласувано между всички участници, председателстването на алианса е на ротационен принцип.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.