Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
12.06.2007

Най-добър сомелиер на България стана Любомир Стоянов от „Гранд Хотел Мусала Палас” - носител на Годишната награда на БХРА за ресторантьорски мениджър на 2006 г.

В четвъртия национален конкурс „Сомелиер на България 2007” победиха колегите от Варна, София и Бургас


Конкурсът на Българската асоциация на сомелиерите се проведе на два етапа - през първия ден на 30 май т.г. състезателите попълниха писмен тест от 60 въпроса, с които се провериха знанията им за българските и чужди лозаро-винарски райони, за различни български и чужди вина, за винарски изби и фирми дистрибутори. А също така и знанията им за спиртни напитки, пури, минерална вода, за чашите за дегустация и аксесоарите за вино, за отваряне и съхранение на бутилки вино и др. В първата част от надпреварата участваха 14 сомелиери от страната. От тях след като журито провери и оцени тяхното представяне на теста, до финала достигнаха трима – Любомир Стоянов от Варна, Коста Канариев от Бургас и Живко Желязков от София.

Сомелиер на България 2007

Вторият етап – същинският конкурс пред публика и излъчване на победителя, се състоя на 31 май т.г. в зала “София” на Интерпред. Той се състоеше от три кръга, всеки с по три задачи. За да бъде обстановката по-реална и по-близка до професията на сомелиера като време и пространство този кръг се проведе в ресторантска обстановка, като ролята на клиенти изиграха истински артисти. Следващите кръгове, през които минава всеки състезател са съчетаване на храни с напитки и предлагане на вина към зададено предварително от журито меню. Следва декантиране на вино; корекция на винена листа; дегустация и различаване на вина; разпознаване на спиртни напитки; сервиране на пури. И накрая следва задължителен диалог с журито на английски или френски език.

Сомелиер на България 2007

Победител в този заключителен етап от състезанието стана Любомир Стоянов - носител на Годишната награда на БХРА за ресторантьорски мениджър на 2006 г. от „Гранд Хотел Мусала Палас” – Варна, който в миналогодишния конкурс бе на второ място. След него се класира Живко Желязков от София и трето място завоюва Коста Канариев от Бургас. Победителят по международен регламент има право да се яви на Европейския конкурс за най-добър сомелиер. Той получи художествено изработен плакет и награда от един от спонсорите за няколкодневно посещение на неговата винарска изба “Круг” в Австрия, заедно с колегата му, заел второто място; третият получи от “Круг” бутилка специална селекция на избата.

Сомелиер на България 2007

Победителят Любомир Стоянов беше награден с уикенд за двама във СПА хотел “Вароша” в Благоевград. Всеки от тримата победители ще получи и по една бутилка от световноизвестното вино “Брунело дел Монталчино”, както и бутилка специална селекция на уиски “Грантс”. Всеки от тримата финалисти освен това ще носи като отличителен сомелиерски знак: малко бижу значка във формата на винена чаша от злато със скъпоценен камък - за първия и втория и сребро със скъпоценен камък за третия. Тримата финалисти получиха и уикенд за двама с дегустация на вино във винарска изба “Тодоров”, асоцииран член на БХРА в с. Брестовица..

Сомелиер на България 2007

Най-добре представилата се жена сомелиер, на която не достигнаха няколко точки, за да стигне до финала беше Живка Тренчева от ресторант “Пасторант”. А най-младият състезател – 18-годишният Пламен Димитров от София получи бутилка вино от специалната селекция на фирма “Бибендум” – “Николас Катена Запата”, реколта 2002. Апотеоз на сомелиерското състезание бе гала-вечерята за гости, състезатели и приятели в ресторанта на хотел “Триада”, на който в реална обстановка пред клиенти сомелиерите показаха своите умения по предлагане и описание на качествата на вината.

В комисиите, оценяващи уменията на състезателите по различните показатели, участваха изявени професионалисти в своята област: председател - Мария Йорданова, основен учредител и председател на Българската асоциация на сомелиерите, маркетингов консултант на свободна практика. Комисия по дегустация включваше: Йордан Вучков, енолог; Стефка Свещарова, сомелиер на свободна практика; Юлия Костадинова, редактор вино в сп. “Бакхус”. Комисия по сервиране включваше: Емануил Иванов, експерт по международен туризъм; Васил Гъдев, директор на Софийска професионална гимназия по туризъм; Андре Токев, главен готвач на хотел “Хилтън”; Бояна Сирянова, управител на ресторант- градина “Тополите” в София; Веселин Германов, експерт по международен туризъм.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.