Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
11.06.2007

БХРА настоява за публичен дебат по темата за тоталната забрана на пушенето на обществени места

И в България „горещата тема” за работни места, свободни от тютюнев дим - между законодателите и работодателите


„Политиката на контрол върху тютюна в Европа” предвижда създаване на законодателство за работни места, свободни от тютюнев дим. В повечето европейски държави тези рестрикции вече са факт, като само в няколко от тях се стигна до крайност, въвеждайки тотална забрана за пушене на закрити места.

Въвеждането на тотална забрана за пушене на обществени места в Ирландия и Шотландия доведоха до следните последиците за хотелите, ресторантите и баровете:

Ирландия

  • 200 фалирали/затворени заведения
  • 6% увеличаване на безработицата в сектора за обществено хранене и развлечения
  • близо 2 пъти намалява посещаемостта на ресторантите и питейните заведения.

Шотландия

  • 6 бинго зали затворени
  • 10.8% намаляване на продажбата на напитки
  • 2.6% намаляване на продажбата на храна

Предлагаме примери за решения от Испания, Белгия и Германия, които са балансирани и зачитат интересите на цялото общество.

Испания

Забрана за пушене на обществени места е наложена от 1 януари 2006 г. Пушенето е забранено в затворените работни помещения, здравните центрове, учебните заведения, закритите спортни комплекси, търговските центрове, увеселителни центрове за деца, културни центрове, обществен транспорт и местата, където се приготвя и продава храна. Ресторанти, кафенета или барове, намиращи се в търговските центрове може да имат определени места за пушене.

Барове и ресторанти, които са по-малки от 100 кв.м. са изключени от забраната, а по-големите от този размер могат да определят място за пушене, което не заема повече от 30% от общата площ на обекта. Обектите, в които се пуши (по-малки от 100 кв.м.) трябва да имат ясен знак за това на входа. Места за пушене може да се определят в центровете за социални грижи, кината, театрите, увеселителни заведения, в които не се допускат лица под 18 г. и на летищата, гарите, хотелите.

От 1 септември 2006 г. е в сила изискването местата за пушене да бъдат физически отделени и оборудвани с отделна вентилация или друг механизъм, с който се предпазва тютюневия дим да навлезе в зоната за непушачи.

Белгия

От 1 януари 2006 г. работодателите се задължават да забранят пушенето във всички работни помещения, с изключение на определени места с подходяща вентилация. Изключения от правилото:

  • Хотели, ресторанти и кафенета, където се приготвя и сервира храна трябва да разполагат с определено място, оборудвано с вентилационна система, като това място не може да заема повече от 1/4 от общата закрита площ на обекта, достъпна за посетители. В зоната за пушачи може да се сервират само напитки.
  • Барове и нощни клубове, в които храната представлява не повече от 1/3 от общите продажби на заведението, могат да имат определено място за пушене.
  • Определени места на летищата.
  • Местата за пушене трябва да бъдат ясно обозначени, оборудвани с вентилационна система, която гарантира минимален въздохообмен и могат да заемат не повече от половината от общата площ на обекта, с изключение на случаите, в които обектите са с обща площ по-малка от 50 кв.м.

Германия

От 12 август 2004 г. работодателите са длъжни да вземат всички необходими мерки за защита на служителите, които са непушачи, така, че те да не са изложени на тютюнев дим на работното си място. На работните места, където има публичен достъп, работодателят трябва да предприеме такива мерки за предпазване, доколкото естеството на бизнеса и вида на дейността го позволява.

От 1 март 2005 г. е в сила споразумение, сключено между германската Асоциация на хотелите и ресторантите и федералното Министерство на здравето, което определя въвеждане на рестрикции за пушене в хотелите и ресторантите на няколко етапа за период от 3 години, така, че до 2008 г., най-малко 90% от обектите, в които се сервира храна, да имат определени места за пушене, които заемат най-малко 50% от тяхната площ. Това споразумение се прилага само за обекти, чиято площ е не по-малка от 75 кв.м. или 40 места, където се консумира храна (ресторанти, кафенета, бистра, столове и т.н.). Споразумението не обхваща обекти, които предлагат само закуски, сандвичи и др..

Изключения от общата забрана правят и местата за пушене на летищата и гарите.

БХРА смята, че настоящата актуална и за нашата страна тема трябва да бъде дебатирана публично и с участието на членовете на неправителствените организации в туризма. Още повече, че трябва да се има предвид икономическата среда в България и високия процент на пушачите в страната, както и да се вземат под внимание всички останали фактори и да не се взимат прибързани решения.

Статистическите данни са от Ирландския Централен Статистически Офис (Central Statistics Office); Шотландската асоциация на лицензираните търговци, която включва хотели, ресторанти и кръчми и „Бритиш Американ Табако България” ЕООД.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.