Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
10.05.2007

В Пловдив се проведе Първият конгрес на инвеститорите в туризма

Приходите от туризма през 2006 г. са над 2 млрд. евро, в България са почивали над 5 млн. туристи, подчерта пред участниците във форума президента Георги Първанов


конгрес на инвеститорите в туризма

На 8 май т.г. в Пловдив се проведе Първият конгрес на инвеститорите в туризма. На събитието, организирано от Националия борд по туризъм присъстваха президентът Георги Първанов, вицепремиерът Ивайло Калфин, министрите Николай Василев, Емилия Масларова и Асен Гагаузов. В качеството си на член на УС на НБТ във форума участие взе и председателят на БХРА Благой Рагин.

Пред участниците в дискусията министър Емилия Масларова подчерта възможностите на социалното министерство да подпомогне обучението на кадри за туризма с 80 млн. лв. при готовност на браншовите организации да разработят проекти. Над 200 млн. лв. могат да бъдат усвоени за подобряване на инфраструктурата в курортите, сподели в изказването си и министър Асен Гагаузов.

"Впечатляващи са показателите и си струва да се казват, да получават повече гласност и в българското общество, и сред нашите приятели от чужбина. Туризмът генерира повече от петнадесет процент от брутния вътрешен продукт като 9 процента от тях са от международен туризъм." - каза пред форума президентът Георги Първанов - "...Страната ни се посещава от над 5 млн. чуждестранни туристи и постъпленията са за повече от 2 млрд. евро. Само за последните десет години в туризма - в хотели, ресторанти, къщи, инфраструктура, са инвестирани повече средства, отколкото са приходите от международен туризъм за периода, възлизащи на почти 13 млн. евро. Логично е, че един толкова динамичен и мащабен процес не може да се развива без еднопосочните и обединени усилия на инвеститори и туроператори, на представителите на финансовите институции, учебните заведения, гражданските структури, централната и местните власти...", подчерта пред десетките представители на туристистическия бизнес в Пловдив българският президент.

"Кое, уважаеми госпожи и господа, обаче не може да удовлетворява нито вас, инвеститорите в туризма, нито нас, държавниците и в най-голяма степен може би гражданите и гостите на нашата страна? Това са деформациите, допуснати в динамиката на изграждането на новата туристическа инфраструктура. Доколкото знам, само през миналата година туристическото предлагане е нараснало с нови 35 000 легла, т.е. над десет процента, което е повече от капацитета на Слънчев бряг преди промените. Какви обаче са някои от последиците от този бурен растеж? Вие по-добре от мен ще ги квалифицирате, но бих искал и аз да споделя своите впечатления. Пределно натоварване на износената на много места инфраструктура, недостиг на подготвен персонал за туристическите обекти и като резултат от това - нарастване броя на оплакванията и рекламациите. Поява на свръхпредлагане в някои региони и в следствие - по-ниски приходи и по-ниска ефективност, конкурентноспособност и възвръщаемост на инвестициите", сподели пред Първия конгрес на инвеститорите в туризма държавният глава.

Според вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, "обособяването на самостоятелно Министерство на туризма съдържа много негативи, тъй като изграждането на нова администрация е скъпо само по себе си." Така на форума в Пловдив вицепремиерът обобщи позицията на управляващите относно идеята на председателя на НБТ Георги Гергов да бъде създадено отделно ведомство. Ивайло Калфин предлага да се създаде държавно-обществена консултативна комисия, която да работи за координирана политика в туризма.

Както цитира и в. "Дневен Труд" в броя си от вчера - 9 май т.г., председателят на БХРА Благой Рагин, подчерта пред участниците, че причината България да гони гостите е в пътищата и визите. "Всички ние искаме да привлечем не 5 млн., а 10 - 12 млн. туристи. За да стане това обаче трябва да си оправим кадрите и инфраструктурата. Разбрахме от министрите Масларова и Гагаузов, че били приготвили милиони по проекти. Ние сме готови да им помогнем в усвояването им. Защото и премиерът им заръча да работят така, че да бъдат усвоени парите от еврофондовете", каза Рагин, докато залата го аплодираше.

Той разказа как в 9 ч. сутринта в понеделник се обадил вицепремиерът Ивайло Калфин. "Викам си, какво ли е станало. А министърът ми отговаря: Разбрах, че имате проблеми с туристи от Белград и Македония, заради визите. Ако мога да помогна." Ами помогнете - отговарям аз. Защо организирани туристи от Сърбия и Македония влизат спокойно в Гърция, а у нас - не. По европейци ли сме от европейска Гърция!".Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.