Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
17.04.2007

Нови дискусии, срещи и награди за членовете на БХРА на Четвъртата международна борса „Културен туризъм” – Велико Търново

Асоциацията се представи в дискусионните панели с богатия си дългогодишен опит, интересни идеи и предложения за културния туризъм


Текст: Соня Алексиева
© Снимки: личен архив

Приключи четвъртото - вече международно туристическо изложение, посветено на културния туризъм, чието начало БХРА като учредител заедно с община Велико Търново постави преди четири години. Десетки фирми, общини, музеи и сдружения участваха в културната борса във Велико Търново, която се състоя тази година под патронажа на Министерството на културата и с изключителното съдействие на ДАТ от 11 до 15 април т.г. в старопрестолния град.

Културен туризъмКултурен туризъм

С водосвет и слънчев ден започна официалното откриване на събитието, което беше открито от д-р Румен Рашев, кмет на Велико Търново и Благой Рагин, председател на БХРА. От името на асоциацията, г-н Б. Рагин подчерта, че "няма по-достоен град, който да се нарича културна столица на България - от Велико Търново... ". Сред гостите на борсата бяха г-жа Йорданка Фандъкова - заместник-кмет на Столична община, г-н Иво Маринов - изпълнителен секретар на СБТИ, г-н Витан Иванов - председател на Съвета по туризъм - София и др.

Културен туризъмКултурен туризъм

Интересната творческа програма на събитието по традиция събра водещи имена и специалисти в областта на културно-историческото наследство и културните атракции. Сред дискусиите се открояваха със своята актуалност темите "Перспективи за развитието на българските музеи. Съвременни изисквания и потенциал"; "Културни индустрии, интелектуална собственост, културен туризъм. Изводи и перспективи за кампанията на Министерството на културата "Пиратството ограбва"; "Културният туризъм - добри български, балкански и европейски практики"; "Регламентиране на екскурзоводска дейност. Проект за наредба за екскурзоводска дейност"; "Гастрономията - изкуство и туризъм"; "Визия и стратегия за представянето на България в международни туристически форуми и изложения" и др.

Културен туризъмКултурен туризъм

Сред събралите най-голям интерес дискусионни панели беше организирания от БХРА: "Културният туризъм - добри български, балкански и европейски практики", в който известни експерти и членове на БХРА показаха успешни български и чуждестранни практики в развитието на културния туризъм. В работната сесия на панела доц. д-р Соня Алексиева от НБУ, член на УС на БХРА, представи мултимедийна презентация на тема: "Как Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подкрепя културния туризъм в България? Най-успешните национални и регионални практики на членовете на асоциацията в периода 1997-2007 г."

Културен туризъмКултурен туризъм

На участниците в борсата беше показан успешния дългогодишен опит на много регионални секции на БХРА и отделни нейни членове в утвърждаването на културния туризъм. Сред тях бяха колегите от Банско, Арбанаси, Велико Търново, Търговище, Севлиево, Златоград, Казанлък, Габрово, Асеновград, Варна, Русе, София и др. Сред интересните презентации и опит, които БХРА предложи на колегите си бяха и "Културните коридори в европейския Югоизток - проект, теория, реалности" на проф. Румяна Михнева, ВСУ "Ч. Храбър", заместник-председател на Национално движение "Българско наследство"; "Културният туризъм за местно развитие - българо-италиански паралели" - представена от доц. д-р Ирена Бокова, декан на ФБО на НБУ.

Културен туризъмКултурен туризъм

Конкретните успехи и инвестиции в културния туризъм на колеги от БХРА бяха показани в презентациите "Първата българска двуезична поредица луксозни издания за културен туризъм" на асоциирания член на БХРА РА "Фил", представена от нейния управител г-н Георги Филипов; на Геотурс Глобал презентираща програмите на The Travel Institute (USA) за сертифициране на ръководни кадри в туризма и на системата Smart Radio Tours, представени от Стефана Цанкова; на членовете на асоциацията от хотел "Палас" - "Атракционно заведение - пикник Българан", представена от г-н Станислав Колев, управител хотел "Палас" - гр. Казанлък; "Виж България" - от привидно посещение към действително намерение за културен туризъм" на г-н Юри Атанасов, управител ИСИУ ООД.

Културен туризъмКултурен туризъм

БХРА участва с конкретни предложения и в дискусионната програма на тема: "Европейските пари - фактор за развитието на туризма в регион ВеликоТърново", организирана от в. "Стандарт" с участието на водещи учени, експерти и журналисти. По предложение на доц. д-р Соня Алексиева, член на УС на БХРА, асоциацията ще представи водещите професии в туризма на страниците на вестника чрез имената на най-известните си мениджъри, носители на Годишните награди на БХРА през последните десет години.

Културен туризъмКултурен туризъм

В рамките на борсата бяха открити интересни изложби: на проф. Пламен Легкоступ - "Култура и традиции"; на оригиналната експозиция на Регионален исторически музей Пловдив - "На гости в Стария Пловдив", която беше представена от нейния директор д-р Ангел Янков; изложбата "Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми Музей на киното към националния исторически музей" и др.

Културен туризъмКултурен туризъм

По традиция с интерес се очакваше работата на журито на Фестивала на филми, представящи културно-историческото наследство и туристически потенциал на България "На източния бряг на Европа". Със спектакъл, концерт и уникалния аудиовизуален спектакъл "Звук и светлина" колегите от община Велико Търново и "Царевград Търнов" поздравиха многобройните участници в борсата. Международното изложение "Културен туризъм" - 2007 завърши с официална церемония и коктейл за връчване на наградите на борсата и на отличените филми във фестивала "На източния бряг на Европа".

Културен туризъмКултурен туризъм

Заедно с двете награди, които получиха членовете на БХРА в лицето на инж. Александър Митушев (Златоград) и г-н Георги Вълев (Велико Търново), Държавната агенция по туризъм връчи на "Царевград Търнов" златен плакет за принос в развитието и популяризирането на туристическа дестинация Велико Търново; д-р Румен Рашев - кмет на Община Велико Търново връчи грамота на "Роял Холидей" за презентацията и популяризирането на уникалния спектакъл "Звук и светлина"; Съветът по туризъм - София награди хотел "Арена ди Сердика" с почетен приз за запазване паметник на културно-историческото наследство; Българската асоциация на туристическите агенции награди "Съншайн турс" за популяризиране на културния туризъм в БългарияКаталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.