Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
10.04.2007

Излезе от печат „Наръчник за разработване и въвеждане на HACCP – системата в заведенията за обществено хранене”

Изданието на Съюза на българската туристическа индустрия (СБТИ) се предлага за членовете на БХРА на преференциална цена


Наръчник за разработване и въвеждане на HACCP - системата в заведенията за обществено хранене

Съюзът на българската туристическа индустрия (СБТИ) отпечата първия комплексен "Наръчник за разработване и въвеждане на HACCP - системата в заведенията за обществено хранене". Изданието е предназначено за туристическия бранш и съдържа практически указания и примерни материали, чрез които собствениците и управители на заведения за хранене сами да разработят и внедрят задължителните програми, които са предпоставки за въвеждането на HACCP. Към печатното издание се предлага и CD, на който са поместени в електронен вариант всички необходими документи за внедряване на системата.

В Наръчника са описани всичките стъпки за въвеждане на системата в действие, чрез които ресторантьорите ще могат да разработят своя индивидуална система, според вида на заведението и предлаганите храни. Практическите разработки в Наръчника са особено ценни, тъй като са приложими както за малки, така и за големи обекти. Очакванията са Наръчника да улесни всички собственици на заведения за обществено хранене и да се преодолеят трудностите по въвеждане на НАССР поради липсата на информация, на обучени хора за работа и липсата на средства по разработването и внедряването, съобщиха от ръководството на СБТИ.

Първото по рода си издание е в две части като първата съдържа примерни разработки на 10-те задължителни програми, без които не може да се въведе система. На специален диск към изданието са приложени и форми на всички документи, съпътстващи програмите като инструкции, дневници, чек-листове.

Втората част описва 12-те конкретни стъпки за разработване и въвеждане на НАССР-системата, сред които са изискванията към сградите, помещенията и оборудването, приемането на продуктите, изисквания към опаковките, съхранението на храните, поддържането на хигиената в заведенията и личната хигиена на персонала.

Наръчникът включва и програмата за обучение на персонала, която указва как да се приготвят и предлагат безопасни за здравето на хората храни. Част от системата е и програмата за изтегляне от пазара на негодните храни и предотвратяването на опасност от хранителен инцидент. Наръчникът съдържа и примерен план за безвредност на храните, както и указания за неговото изготвяне.

Системата HACCP е система от изисквания към безопасност на храните, които гарантират опазване на здравето на хората чрез превантивен контрол на всички звена от хранителната верига - от производители на храна за животни, транспортирането и съхранението на продуктите, до всички заведения за обществено хранене. Тя стана задължителна за България от началото на тази година и заведенията, които не я въведат ще подлежат на финансови санкции, отнемане на разрешителни за дейност или затваряне на обектите.

Предимствата при въвеждането на системата за производителите са производството на безопасна храна, поддържане на добро име пред клиентите, намаляване на материалните загуби от производство на вредна храна. Системата гарантира на крайните клиенти консумация на безвредни храни и сигурност за здравето им.

Изданието се разпространява в София и в страната от Съюза на българската туристическа индустрия като специално за членове на БХРА се предлага на преференциалната цена от 80 лв. За всички останали менижъри и ресторантьори от туристическия бранш, наръчникът струва 100 лв. Наръчникът може да се купи в офиса на БХРА - 1000 София, ул. "Триадица" № 5-Б, ет. 1 - БХРА, e-mail: bhra_office@abv.bg , за контакти: Румяна Попова - тел. 02/987 65 86.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.