Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
28.01.2007

Винаги има какво ново да се научи от страниците на сп. „Одисей” !

Четете за Страсбург, за най-стария музей в Рим, за Гватемала и за 200-годишното българско село Сливарово


Дългоочакваното членство на България в Европейския съюз вече е факт. Така започва нов етап за страната ни - предстои на всички нас да възприемаме различната, но и близка култура на западноевропейския свят, новите методи на работа, модерните технологии… Светът като цяло се променя. Европейските страни вече са достъпни за българина, отворен към знанието, пътуването, усъвършенстването. В миналото остават опашките пред посолствата и скромните, често изкривени представи какво е "отвъд". Онази невидима, но осезаема политико-икономическа стена падна и следите от нея вече се заличават. Сега не само че можем, но сме и длъжни да знаем повече. За да бъдем не само свидетели, но и фактор на промяната.

Списание "Одисей" вече 5 години запознава българския читател с културата на пътуване, с интересните кътчета от родината ни и от света. Винаги има какво ново да се научи. В януарския брой Светослав Иванов ви представя втората "столица" на Европа - Страсбург. В този град "се кове политиката, която засяга почти 500-милионното население на Европейския съюз". Очаква ви интересна разходка из неговите улици, които свързват средновековно минало с модерно настояще. Градът има собствен уникален архитектурен стил, внушаващ спокойствие - средновековна атмосфера в хармония с футуристичните трамваи и новите сгради на Европейския съд по правата на човека, Съвета на Европа и Европейския парламент. Страсбург - любопитен с историята си и с бъдещето си.

По-нататък страниците на списанието ще ви отведат до най-стария музей в Рим, Капитолийския. В него един от най-красивите градове в света пази съкровищата, открити при разкопки на земите му и произведения, собственост на Ватикана. Севдалина Нейкова е вашия гид из впечатляващите зали на постоянно разрастващия се през вековете музей, който е събрал уникални образци на древното изкуство.

Друга европейска дестинация, но далеч на север е Лофотен. Дотам е пътувал Герасим Величков, който ни показва студената красота на норвежкия архипелаг. Шест острова, покрити от полярна нощ, създават невероятно скално "представление" с помощта на астрономическите капризи. Меката зима там, която се дължи на Гълфстрийм, изненадва случайния гост с продължителност на деня от четири часа - между 10 и 14 ч. Ден, който при хубаво време оставя невероятен спомен със светлинното си шоу. В тези кратки четири часа хоризонта се озарява от кървавочервена жарава. Там ще откриете и рекордьора по краткост на географско название - рибарското селище О.

Вече на родна земя ще разгледате новопостроения православен храм "Св. Висарион Смоленски", който е втория по големина на Балканите след катедралата "Св. Александър Невски". В него хармонично се съчетават традиция и новаторство. После след гранична проверка ще успеете да минете "отвъд телените заграждения" в живописното Сливарово - 200-годишно българско село, на брега на река Резовска. Надписът "Опасни животни" пък ще ви посрещне във фермата за щрауси в с. Елшица, Пазарджишко.

В гръцкото село Драма (някогашно Горенци) пък ще празнувате Дионисиеви празници - веселбата е в чест на Кръщение Господне и Йоан Предтеча, завършвайки с Бабинден, но под патронажа на античния бог Дионис, виночерпеца - зрелищна смесица от християнски и езически обичаи.

Не сме забравили и далечните, по-екзотични за българина дестинации. Ирина Шаламандова ще ви заведе до Гватемала - земята на вечната пролет. Родината на маите и до днес е съхранила индианския си дух, пощадена донякъде от посегателството на конквистадорите. Един съвременен "поход" между колоритни градове, типични селца, огнедишащи вулканични върхове и езеро, образувано в отдавна изстинал кратер.

Четете повече на страниците на списание "Одисей"!

ОдисейКаталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.