Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
14.12.2006

Консорциум ВЕГА организира семинар по програма “Автентична България”

В комплекс “Фенерите” - село Кметовци, носител на Годишната награда на на БХРА за семеен хотел на 2004 г. и екипът на Слава Каличкова посрещна колеги и журналисти с български фолклор и уникални ястия


Бъдещето на програмата "Автентична България" беше обсъдено на двудневен семинар в началото на м. декември т.г. в комплекс "Фенерите", село Кметовци, община Габрово. Организатор на събитието бeше Консорциум ВЕГА на Американската агенция за международно развитие. В семинара участваха управители на хотели, носители на марката за качество "Автентична България", членове на работната група по програмата, представители на туристическия бранш и много журналисти.

Участниците се включиха в три дискусионни панела: в първия беше коментирана ролята на държавата в развитието на туризма. Според представители на бранша е необходим нов Закон за туризма, който да отразява динамиката и промените в този сектор. Oбсъдена беше и липсата на комуникация между местната, държавната власт и туристическия бизнес. Във втория панел бяха дискутирани начините за запазване на автентичността и оригиналността на българската кухня, как да бъдат съхранени традиционни рецепти на националните ни ястия.

Консорциум ВЕГА

Според мнението на хотелиерите и ресторантьорите е необходимо регионализиране на храните, т.е. в отделните региони да се представят само ястия, които са храктерни за тях. Участниците в работната група се обединиха около мнението, че нишата на кулинарния туризъм в България остава неразвита. Проблемът за интегрирането на историята и културата в предлагането на оригинален туристически продукт беше една от най-дискутираните теми в третия панел. Представители на туроператортски фирми предложиха да се организира среща с експерти от Министерството на културата, на която да се обсъди възможността за актуализиране на културния календар не по-късно от месец септември на предходната година.

В края на работния семинар беше представен проект на бъдещата Интернет страница на програмата "Автентична България" и на "Пътеводителя на местата за настаняване" с новата марка за качество в туризма. "Автентична България" е независима марка за качество в туризма, която се присъжда на малки хотели и къщи за гости, отговорили на изискването за автентичен и оригинален туристически продукт. До момента 55 обекта са отличени с марката "Автентична България". От тях 10 са със златна марка, 20 са със сребърна, а 25 - с бронзова. Новата система за сертифициране в туризма е разработена и се прилага от Консорциум ВЕГА на Американската агенция за международно развитие (USAID ) в сътрудничество с туристическия бранш.

Консорциум ВЕГА

Не случайно за място на двудневния семинар в началото на м. декември т.г. беше избран отличения със златна марка комплекс "Фенерите" на носителят на Годишната награда на на БХРА за семеен хотел на 2004 г. - г-жа Слава Каличкова. Хотелският комплекс е носител и на награди за качество на туристическите услуги, връчени от РТА "Стара планина". Екипът на "Фенерите" посрещна участниците в семинара с красотата на възрожденската архитектура, с български фолклор и с уникални ястия, характерни за региона и специално приготвяни за гостите на комплекса.

Тризвездният семеен хотел "Фенерите" се намира на 12 км североизточно от Габрово и на 15 км от Боженци. Състои се от две хотелски части: "Фенери - 1", открита през 1998 г. и "Фенери - 2", открита през 2000 г. Разполага с 23 двойни стаи, 3 от които луксозни, 4 апартамента и един представителен апартамент, в който е запазена автентична атмосфера от XVIII-XIX-ти век. В семеен хотел "Фенерите" се усеща уюта на българския дом - с ръчно тъканите китеници, пъстрата габровска черга и гостоприемството на балканджиите. "Фенерите" е пристан на спокойствие и тишина, съчетание на красива природа, запазени традиции и съвременни удобства.

Консорциум ВЕГА

Сред първите членове на БХРА, завършили с най-висок успех програма "Управление на туризма", организиран от асоциацията и Нов Български университет беше и г-жа Слава Каличкова, която избра за тема на дипломната си работа промоцирането и рекламирането на хотелски комплекс "Фенерите" в регион с богато културно-историческо наследство. Персоналът на хотела предлага продукт с високо качество, залагайки на професионализма и известното балканджийско гостоприемство. Корпоративни клиенти на семеен хотел "Фенерите" са "Шел - България", "Софарма", "Кока-Кола", "Юниливър" и много други. "Фенерите" е предпочитано място за почивка на много чуждестранни гости и дипломати, акредитирани у нас.

БХРА поздравява всички свои членове от страната, които вече бяха наградени с марката "Автентична България" - марката, която отличава оригиналния от масовия туристически продукт и поощрява авторския почерк в хотелиерството и високото качество на обслужване.

В сайта на асоциацията (www.bhra-bg.org) ще бъдат представени членовете на БХРА, носители на златна, сребърна и бронзова марка "Автентична България".Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.