Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
11.08.2006

Очакваме минимум 5 % ръст на туристите

Димитър Лефтеров, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, член на УС на БХРА.


в. Черноморие

10 август, 2006 г.

Велина КАЛИНОВА

Тенденция е малолетни и непълнолетни лица да работят по комплексите, но това става само с разрешение на инспекцията по труда

- Г-н Лефтеров, каква е оценката ви за туристическия сезон към момента?

- Туристическият сезон сега е 6 разцвета си. За 2006 година в началото имахме притеснения, причините бяха свързани със световното първенство, защото през миналите години основните ни туристи бяха германци. В началото на сезона пристигането им позакъсня, но сега всичко си дойде на мястото. Комплексите и хотелите са пълни, а и времето е с нас. Надяваме се, че тази година за пореден път ще има ръст на туристите и топ ще бъде между 5 % и 10 %.

- Тази година липсата на кадри отново се оказа проблем. Някои заведения не успяха да се организират и да отворят навреме поради недостиг.

- Аз лично не знам за заведения, които не са успяли да се открият заради липса на кадри. Вярно е, че бяхме притеснени, особено в началото на сезона. Но всички обекти се разкриха навреме. Може би с по-малко от предварително планирания числен състав на кадри.

Проблемът по принцип остава открит. Трябва да работим в тази насока. Много са идеите и на много нива се разисква въпросът. Надявам се да се намери положителен изход от ситуацията. Липсват ни и добре подготвени специалисти.

- Имате ли наблюдения, че в комплексите работят много малолетни и непълнолетни лица?

- Тази година има такава тенденция, но лицата работят само с разрешение на инспекцията по труда. Правят се много проверки. Те работят на облекчен режим, на четиричасов работен ден. Мисля, че няма нищо лошо в това.

- Докъде стигна реализирането на идеята да се регламентира стажът на студентите?

- Въпросът остава открит. Той не зависи от нас. Ние сме го поставили на съответното ниво да се реши в министерството. Стажът за студентите, които учат специалности в областта на туризма, трябва да бъде задължителен в определени дни в нашите обекти, а не в чужбина. Примерно 30 или 40 дни.

- Когато говорите за професионализма на кадрите, имате ли предвид да се провери дали центровете и школите предлагат подготовка на определено ниво?

- Асоциацията няма право да такъв контрол. Ние можем само да констатираме, да дадем мнение. Училищата на всички нива са добри. Въпросът е, че когато децата ни завършат, те излизат добри специалисти, но ще бъдат още по-добри, ако са практикували това, което са научили. Проблемът е, че те предпочитат да работят в чужбина. И търсят работа там.

- В бранша бе изразена позицията, че се увеличава потокът на туристи, но за сметка на това те са все по-неплатежоспособни.

- Така е. Но решението е комплексно. Нека започнем от хигиената. Виждате какви са и пътищата, инфраструктурата. А тя определя качеството на туриста. Когато има условия за богати туристи, то те ще дойдат. Тоест ние трябва, да ги създадем. Какво би станало, ако във Варна най-хубавият хотел е в циганската махала? Той може да е златен, но кой би отишъл там. Въпросът опира до стандарта, а той не се постига лесно.

(Използвани са и въпроси на други медии.)Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.