Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
20.06.2017

Алкохолните турове са бич за бизнеса и имиджа на курортите

в. Стандарт


Да спре баркроловете по родното Черноморие още това лято. Това се закани при откриването на туристическия сезон в Слънчев бряг вицепремиерът Валери Симеонов. Алкохолните турове добиха печална слава, с която повечето чужденци свързват най-големия ни морски курорт. Как гледа на идеята попитахме Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Позицията на Съюза на собствениците в Слънчев бряг е, че баркроловете трябва да бъдат прекратени. Те не са нещо, което се отразява положително на имиджа на курорта. Още повече, че мнението на големите туроператори в Европа, с които работим, е, че Слънчев бряг има всички данни да се развива успешно като семейна дестинация. Но тези фамилни почивки няма как да се съвместят с грозните пиянски гледки по улиците на курорта. Ние обаче винаги се сещаме как да реагираме след дъжд качулка. Нямаше нужда да се случи скандалът с пияния агресивен швед, който ритна камериерка в хотела, за да се прибегне към такива мерки. Ние поне от 5 години тръбим, че тези пиянски турове трябва да се прекратят. Включително влязохме в пререкание с хората, които ги организират. От тях имаха сметка една шепа собственици на заведенията, в които те пият, както и една шепа туроператори, които организираха обиколките. И заради техния интерес ние подложихме на риск имиджа на курорта на първо място. И се стигна до такива инциденти, за които думите не стигат, за да се обрисуват. Така че баркроловете нямат никакво място в Слънчев бряг. Заради широкото обществено мнение срещу провеждането им през последните две години има тенденция те вече да се провеждат по Северното Черноморие. Повечето собственици при нас също изразиха мнение, че не искат подобни турове. Самите организатори започнаха също да се усещат, че тези обиколки и туристите, които участват в тях не носят пари, а скандали. И като цяло алкохолните турове не са нещо добро нито за бизнеса, нито за имиджа на курорта. Затова и от нашето сдружение абсолютно подкрепяме идеята тези баркролове да бъдат забранени. В случая общественият натиск може да даде нужния ефект. Но не можем да смятаме и че при забраняване на тези обиколки няма да има пияни туристи в комплексите. Трябва да сме обективни. Този, който е решил да се напие, ще отиде и ще си купи бутилка за 7 лева от супермаркета и пак ще се натряска. 
Затова и имахме случаи с пияни туристи, които скачаха от балконите. И това не бяха само почитателите на алкохолните турове. Но в крайна сметка баркроловете създават проблеми и не са перспективни за туризма като цяло. 
Забелязваме инициатива от страна на държавата и за премахване на сергиите в курорта Слънчев бряг, за което бизнесът настоява от години. И въпреки че не са премахнати всички, това, което се случва, е огромна крачка напред. 

 

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2017-06-20&article=284775

 Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.