Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
07.06.2017

В соца шефове в Златните завиждали на келнерите

в. Стандарт, 7 Юни 2017


 

Курортът разиграва във Фейсбук безплатни почивки за годишнината си

В соца шефове в Златните завиждали на келнерите

Западните туристи били щедри към персонала, който се обучавал поне половин година

 

Туристическият сектор от години се оплаква от липсата на достатъчно добре подготвени кадри в сектора. Преди десетилетия било точно обратното. Хората, които искали да работят в туризма, били много повече от тези, които били назначавани. Професията била елитна, работата сигурна, а подаръците и бакшишите от чуждите туристи големи. За това си спомниха двама души, които са работили в първите години от основаването на курорта Златни пясъци, който на 8 юни ще отпразнува 60 години. 

Коста Милчев е студент, когато започва работа като помощник-сервитьор през 1964 година. Божидарка Балинова пък извървява всички стъпки в йерархията на хотелското настаняване от 1967 г., като впоследствие преподава туризъм и има собствена компания, занимаваща се с обучения и консултации. 

Преди да започнат работа като сервитьори, камериерки или рецепционисти в курорта, през соца служителите преминавали през 6-месечно обученияе След това всяка зима имало нови специализации, учели свободно втори и трети език. Първият за сервитьорите задължително бил немски, а вторият английски, разказва Милчев. Сервизът бил личен, като един сервитьор помнел индивидуалните поръчки на десетина маси. Впоследствие ол инклузивът уби тази професия, обяснява Милчев. По онова време обаче сервитьорите ни били толкова елитни, че дори западноевропейските келнери им отстъпвали по стил и финес. През 1972 година Марчо Кръстев станал европейски шампион по сервиране в жестока конкуренция на колеги от целия континент. 

Персоналът от всяко ниво си имал свой обучителен център, а професионализмът бил изключителен. Принципът "Да не се излагаме пред чужденците" бил валиден почти като закон. От персонала в Златни пясъци впоследствие се учат и хората, които работят в по-младите родни курорти като Албена и Слънчев бряг, разказва и Балинова. 

Туристите също били съвсем различна класа и много щедри. Тяхното отношение бе ответен отговор на нашето към тях, обяснява Милчев. Най-много бакшиши давали туристите от Западна Германия, Холандия, Великобритания и Белгия. 

Милчев разказва как заплатата му била 70 лева, а само една маса от доволни германци му оставила в края на престоя си 182 лева. Просто поискали купа за сервиране на супа и всеки изпразнил джобовете си в знак на благодарност за доброто отношение. 

Бакшишите били толкова добри, че стигнало до куриоза абсолютно никой да не иска да расте в йерархията, спомня си Балинова. При пряката работа с туристите рецепционисти, камериерки и сервитьори получавали щедри финансови благодарности. Затова и не искали да стават управители и директори. Тези постове предполагали повече отговорности, повече работа, а нямало бакшиши. Освен това свободното време на ръководителите било значително по-малко. Тогава не липсваха кадри и работното време беше много добро, казва Балинова. 

В онези години никой дори не можел да си представи, че някога ще се внася работна ръка от чужбина за родните курорти.

5 едноседмични ваканции, две тридневни почивки и два уикенда на море могат да спечелят късметлии по случай 60-годишния юбилея на курорта Златни пясъци. За целта те трябва да харесат и споделят Фейсбук страницата на родния комплекс, а имената на печелившите ще станат ясни на 8 юни. 

 Наталия Малчева

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2017-06-07&article=283940

 Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.