Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
27.05.2016

Половината хотели с менюта „Стара планина”

Мonitor.bg, 26-05-2016, НИКОЛЕТА ЦВЕТКОВА


Подготвят и етикет за качество на местата за настаняване и ресторантите

Очаква се между 40 и 50% от хотелите да приготвят менютата си с български продукти със сертификат за качество. Това съобщи Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Фокусът на кампанията за използване на храни родно производство е насочена към местата за настаняване с 4 и 5 звезди. Инициативата става възможна, след като представители на български производители и на туристическия бранш подписаха меморандум, с който ще се насърчава предлагането на наши храни и напитки. Предстои да се изготви правилник от министерствата на земеделието и туризма как точно може да се рекламира и налага автентичният български продукт.

Например във винената листа срещу българската напитка да стои трибагреникът.

Рагин поясни, че вече има заявен сериозен интерес, като вече са водени разговори с хотелиери от София, Пловдив, Велико Търново, Сандански, Велинград, Банско. Освен това ще се обсъждат и възможностите за доставка на продукти. Представители на млекопроизводители вече са обещали директни зареждания на преференциални цели. Важно е продуктът да не се оскъпи, защото няма да може да се наложи, категоричен е Рагин.

Използването на български продукти хотелските менюта ще е и един от критериите за получаване на сертификат за качество, който Министерство на туризма подготвя. В момента се разработват стъпките, по които ще се прави сертифицирането, обмислят се и критериите, които трябва да бъдат заложени. Едно от основните условия ще е да се предлагат храни с гарантирано качество.

Със сигурност ще има и условия свързани с обслужването, с материалната база, обслужване, предлагане на храни, туристическия пакет, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя поясни, че се отсява какво се прави в другите държави и какво може да се направи у нас, без да се отежнява бизнеса, а подобен етикет има във Франция и Германия. По думите й при избора на критерии изцяло ще се вземе под внимание кодекса за качество на Световната организация по туризъм.

Серифицирането ще е доброволно, а колко ще струва на всеки хотел все още не може да се каже. Очаква се конкретика да има най-рано през септември, а първите отличени места да са налице през следващото лято. Планира се отличаването да е част от закона за туризма като ще има и поднормативен акт, в който ще се описват критериите за получаване. Предстои да се изясни как точно ще се визуализира сертификатът. Планира се той да се дава за срок от 1 година, а държава ще проверява хотелите и ще гарантира, че отличените наистина отговарят на критериите за качество.

Вярвам, че висококатегорийните 4 и 5-звездни ще се ориентират към въвеждането на сертификата, коментира още Ангелкова. Тя е категорична, че това е ниша, която трябва да се развива. Плановете са до 5 години ръстът на туристите в този сегмент да е 20 на сто. По данни на ведомството през миналата година в сектора са почивали 3 млн. посетители, което е с 15% повече спрямо 2014 г.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.