Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
12.09.2014

Спа курортите и културните дестинации у нас - най-желани през септември

Слабото ни място все още е културата на обслужване, смята Благой Рагин от хотелиерската асоциация


Въпреки малкото свободни дни покрай празника 22 септември, много българи предпочитат да удължат почивката си с 2-3 дни, за да пътуват из страната и чужбина и да се възползват от едни от последните топли дни за годината.

Офертите за почивка през септември традиционно са едни от най-изгодните, а и от най-търсените. Еднодневни екскурзии в страната могат да се намерят на цени от 20 лв., а оферти за уикенд на морето също не липсват. В Златни пясъци например се предлагат почивки с 3 нощувки за двама за 100 лева с включени всички екстри като закуска, използване на басейн.

Безспорно обаче много атрактивни са и спа уикендите у нас. По думите на председателя на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин българите се насочват предимно към спа курортите, сред които Велинград, Сандански, Хисаря, Кюстендил и други.

Културните дестинации също са много популярни за този период от годината. Особен интерес предизвиква старата столица Велико Търново, където ежегодно ще се проведе светлинното шоу на крепостта Царевец.

Особено популярни през последните години станаха ваучерите от сайтове за колективно пазаруване, които предлагат на туристите още по-изгодни почивки. Опасението на бранша беше, че те бавно ще изместят туристическите агенции. Според  председателя на БХРА обаче на пазара има място за всички.

„Ваучерите се харесват от хората. Предпочитани са и ако интересите и очакванията съвпаднат, се купуват. На пазара обаче има хляб за всички“, коментира г-н Рагин предEcon.bg.

Все още обаче нещо не ни достига, за да настигнем традиционно желани дестинации като Гърция и Хърватия. Българският туризъм има слаби звена, които забавят развитието му.

„Слабото ни място е културата на обслужване. Освен това не можем да задържим добрите кадри, имиджът ни също трябва да се подобри. Иначе като материална база сме на много добро място“, посочва хотелиерът.

По думите му решаването на тези проблеми зависи от подобряването на цялостното икономическо положение в страната.

„Трябва да увеличим БВП, да се подобри икономиката, така ще се вдигнат заплатите и няма да допускаме ценните ни кадри да си тръгнат“, обясни още Рагин.

Ключово нещо за развитието на туризма у нас, според експерта, е да се подобри имиджа пред инвеститорите, да се промени отношението към тях. 

„В момента западните Балкани, Румъния са много атрактивни за инвеститори, трябва да заровим езика на омразата и след изборите да се работи в тази насока“, смята председателят на БХРА.

Според него догодина трябва да се направи сериозна инвестиция в туризма. „Това, което предлагаме, е 1% от приходите на страната, да отидат за реклама и дейности за популяризиране и развитие на туризма ни“, посочи още Рагин.

От бранша ще предложат също в следващия кабинет да влязат едни от най-добрите френски експерти като съветници. „За 6-7 месеца можем да променим имиджа на страната ни“, категоричен е хотелиерът.

Относно проблемите с фалитите на руски туроператори в туризма от бранша коментират, че тази година очакванията за 800 000 руски туристи може и да не се постигнат. „Конфликтът между Украйна и Русия е сериозен проблем както за други страни, така и за нас. Надяваме се проблемът да се разреши възможно най-скоро“, каза Рагин.

Относно тазгодишния летен сезон експертът коментира, че сигналите са разнопосочни.

„Някои казват, че има 10% спад в туризма, но в същото време издадените визи на руснаци в българското ни посолство в Москва се увеличават, летищата регистрират все повече пасажери. Все още няма официална статистика, така че предстои да разберем“, коментира той. Според него всички държавни институции, браншови организации и бизнеса трябва да работят заедно, за да подобрят туристическата среда у нас, за да станем конкурентоспособни на европейския пазар по всички критерии.

 
по статията работи: Мария Стоянова
 
http://econ.bg/
11.09.2014


Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.