Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
30.04.2014

По инициатива на БХРА се проведе работна среща по проблемите с кадрите и заетостта в туристическия бранш с представители на Министерски съвет, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката и Агенцията по заетост


На 25 април 2014 г. в резиденция „Бояна” по инициатива на БХРА се проведе среща по проблемите с кадрите и заетостта в туристическия бранш в контекста на предстоящия летен сезон. В срещата участваха г-жа Даниела Бобева – Заместник министър-председател по икономическото развитие, г-жа Росица Янкова – заместник-министър на труда и социалната политика, г-н Иван Кръстев – заместник-министър на образованието и науката, д-р Асен Ангелов – изпълнителен директор на Агенция по заетостта, г-жа Пенка Кирилова – директор на регионална служба по заетостта Бургас, г-нПламен Начков– директор на регионална служба по заетостта Варна, г-нБлагой Рагин – председател на УС на БХРА, г-жа Елена Иванова – заместник-председател на УС на БХРА, председател на СНЦ „Съюз на собствениците Слънчев бряг”, г-н Димитър Димитров – член на УС на БХРА, председател на Браншова Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите регион-Североизточна България, област Добричка, г-н Иван Александров – член на УС на БХРА, г-жа Мара Дойчинова – председател на КС на БХРА, г-н Красимир Станев – изпълнителен директор на „Албена АД”, г-н Михайл Попов – член на УС на СНЦ „Съюз на собствениците Слънчев бряг”, г-н Стоян Лазаров – председател на Българска туристическа камара, г-н Иван Иванов – председател на Бургаска регионална туристическа камара, г-жа Даниела Анева – Управител на „Девелъп Ю” и др.

Заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Янкова посочи, че данните от Бюрата по труда за тази година са сходни с предходната. Традиционно не достигат готвачи и спасители. През изминалият период, подчерта тя, много от колегите от туристическия бранш са се възползвали от възможностите за обучение на кадри по оперативните програми в неактивния сезон. Тези възможности се запазват и с новите ОП. Г-н Ангелов сподели, че Агенцията по заетостта като най-големият обществен посредник в България се сблъсква с изискването на работодателите, служителите и работниците да живеят в същото или близко населено място. Заявените в бюрата по труда свободни работни места в туризма са 7 300, това е с 1 600 места повече от миналата година.

Представителите на регионалните служби по заетостта в Бургас и Варна подчертаха, че за всички позиции в бранш туризъм има повече регистрирани безработни в бюрата по труда от обявените свободни работни места.

Г-жа Даниела Бобева – Заместник министър-председател по икономическото развитие предложи българските посолства да популяризират възможностите за стажове и бригади в България през лятото, а също така и сред пилотните училища, които ще започнат обучение по дуалната система от тази есен да има и професионални гимназии по туризъм.

Г-жа Иванова изрази мнение от името на „Съюза на собствениците Слънчев бряг”, че по отношение на ОП и подпомагането по тях от страна на държавата – процедурите са все още тромави, има и ограничения. Много е важна програмата за поемане на пътните разходи на работниците. Тя добави и за проблема с липсата на администратори и рецепционисти, които трябва да бъдат с добра езикова подготовка и нужната квалификация. В тази връзка посочи и съответните конкретни предложения:

-         Да има задължителни практики по специалността за студентите;

-         Да наемат работници от съседни страни, както и от Украйна и Молдова при облекчени условия.

Димитър Димитров – председател на Браншова Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите регион-Североизточна България, област Добричка сподели, че данните от бюрата по труда се разминават, защото туристическия сектор още не е назначил всички работници и след 1 месец като се окомплектоват туристическите обекти, ще има още по-голямо търсене на кадри. Председателят на БТК Стоян Лазаров подчерта, че за туристическият бранш е изключително важно да се направи анализ на кадрите от Бюрата по труда.

В резултат на всички изказвания и препоръки г-жа Бобева предложи да се помисли за съставяне на програма за активни мерки на пазара на труда за морските курорти в следните направления:

1.     Подкрепа на мобилността.

2.     Провеждане на обучения и квалификации извън сезона.

3.     Въвеждане на санкции и неустойки, ако завършилите обучения не работят по специалността.

4.     Организиране на бригади за студенти от Молдова и Украйна. Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.