Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
08.06.2011

Слънчев бряг се вдига на протест

Искаме да спрем беззаконието на акционерното дружество, категорични са хотелиерите


Хотелиери, ресторантьори, собственици на туристически обекти, доставчици на стока, таксиметрови шофьори, развиващи дейност в най-големия туристически комплекс "Слънчев бряг" започнаха масови протести от 6 юни т.г. Над 1 000 протестиращи излязоха от 11.00 часа на едночасов бунт на пътя Бургас - Варна, в участъка на централното светофарно кръстовище по посока Несебър. Протестиращите настояват да бъдат спрени беззаконията на "Слънчев бряг" АД, което изземва функциите на държавен орган и налага собствените си решения по управлението на транспорта и достъпа до комплекса, само и изцяло в собствен интерес.

Недоволството е срещу въвеждането на нова транспортна схема в туристическия комплекс, променените условия за поставяне на временни търговски обекти, исканата такса "инфраструктура", която трябва да се плаща по два пъти - на община Несебър и на Акционерното дружество, което е 75 на сто държавна собственост. В настоящия момент "Слънчев бряг" АД претендира към хотелиерите да изплащат една инфраструктурна такса, затова че курортът ще осъществява пропускателен режим, че ще извършва реклама, видео-наблюдение и куп други дейности, които хотелиерите не са поискали от това дружество. Хотелиерите настояват държавата и община Несебър да вземат най-накрая решение за инфраструктурата, така че улиците и алеите да бъдат прехвърлени на общината. Едно търговско дружество изземва функциите на общината и прилага действия, които са незаконосъобразни. Освен с таксите за инфраструктурата на комплекса хотелиерите не са съгласни и с новата схема за временните обекти. Вместо да бъде редуциран броят на сергиите,той се увеличава непрекъснато.

Съюзът на собствениците иска с протестите си да привлече вниманието на общината, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и компетентните органи при решаването на следните проблеми: изясняване на статута и собствеността на уличните пространства в комплекса; установяване на законен ред за управление на транспортната схема; определяне на единни правила за всички хотелиери и работещи в комплекса, но не от „Слънчев бряг” АД, а от компетентния орган и не с оглед осигуряване на допълнителни доходи на дружеството, а на нормални условия за развитие на хотелиерския бизнес и да се провокира активната позиция на заинтересованите общински и държавни органи за преодоляване на проблем, който в резултат на деструктивната и неотстъпчива позиция на „Слънчев бряг” АД вече повече от десетилетие не може да намери разрешение. Протестиращите искат до изясняването на тези въпроси и решаването на проблемите да се осигури нормално функциониране на хотелската база в комплекса, нормален достъп на автомобили и хора и нормални условия на предлагане на качествена туристическа услуга. Не на последно място целта на митингите е да ангажира общественото внимание върху проблема и да се разясни позицията на Съюза на собствениците.

Напрежението в курорта ескалира след като от дружеството разпратиха писма до собствениците, в които им поиска първо да платят допълнително крупни суми за поддържане на инфраструктурата, а после взе решение да се премахнат десетки обекти и заведения, които според АД-то загрозяват комплекса, както и да се регламентира режима на достъп.

Вторият протестен митинг на недоволните от управлението на АД-то ще се състои на 11 юни – събота, на главен път Бургас – Слънчев бряг, в района на централното кръстовище със светофарната уредба и пътя в посока на гр. Несебър, а третият – на 21 юни - вторник, от 11.00 ч. до 15.00 ч. на главен път Бургас – Слънчев бряг, в района на централното кръстовище със светофарната уредба и пътя в посока на гр. Несебър като всеки митинг ще е с един час по-дълъг от предходния. Началото ще е в 11.00 часа и за това вече са известени кмета на община Несебър г-н Николай Димитров и директора на РПУ-Несебър г-н Стайко Манев.

Каним колегите да се присъединят и да подкрепят протестните действия на колегите от Слънчев бряг.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.