Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
18.10.2010

Министерството на финансите леко избързва с общата ДДС ставка в туризма

Автор: Стефан Антонов


В. „Дневник”
14 октомври 2010 г.

Уеднаквяването на ДДС за туристическите услуги със ставка от 9% за организираните групи и самостоятелните настанявания не е станало по изрично настояване на Европейската комисия. Това научи "Дневник" от свои източници в Министерството на финансите.

В действителност България е в нарушение на правото на Европейския съюз (ЕС) заради различните ставки на данъка за отрасъла, но за да се уеднаквят, се минава през продължителна процедура, инициирана от Брюксел.

Ведомството на Симеон Дянков е решило да ги унифицира още в началото на т.нар. информационна фаза от процедурата за нарушение на правото в ЕС. Причината е, че така единната ДДС ставка за туристическите услуги (тя увеличава много слабо данъчните приходи) ще влезе в сила от април 2011 г., а ако се мине през цялата информационна фаза, тя може да се отложи и за средата на 2011 г.

През тази фаза се разменя кореспонденция между ЕК и правителството, в която кабинетът разяснява съществуващото законодателство и последствията, които то поражда. На по-късен етап Еврокомисията може да предупреди съответната държава, че нейни разпоредби нарушават принципите на европейското право.

Ако се установят нередности, ЕК изпраща мотивирано становище, в което приканва страните сами да отстранят несъответствията. Ако това не се случи и тогава, срещу съответната държава се открива производство пред съда на ЕС.

Различните ДДС ставки за организираните групи (през туроператор) - от 7%, и за всички останали самостоятелно пътуващи - от 20%, създават неравнопоставено положение между потребителите и от Министерството на финансите неколкократно признаваха, че е нужно условията да са еднакви за всички.

При предишното правителство обаче министерството инициираше промени в данъчните закони на по-късен етап едва след като приключваше т.нар. информационна процедура.

Експерти от министерството обаче са се притеснили, че ако изчакаме крайното решение на Брюксел, може да наложи промяната със задна дата и държавата отново ще се задължи да възстановява надвнесен ДДС.

През пролетта Съдът на ЕС в Люксембург реши, че България незаконно е прибирала по-висок акциз при внос на стари коли, и сега правителството ще трябва да възстановява 120 млн. лв. на потребители. Все още обаче то не е публикувало механизъм за плащане на тези задължения.

Неофициално обаче депутати коментираха, че ако Брюксел не настоява, уеднаквяването на ставката може да се остави за 2012 г., защото тя щяла да оскъпи туроператорските услуги, а две трети от оборотите в туризма минавали през туроператорски агенции.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.