Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
21.07.2010

Следващият мандат на председател на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (ВАНА) пое г-н Златибор Милич, председател на туристическата асоциация на Черна гора (СТU)

От името на БХРА в срещата в Будва участваха членовете на УС на асоциацията г-жа Галина Тодорова и г-н Румен Калайджиев


На 15-16 юли т.г. в хотел „Резиденция” – Милочер в Будва, Черна гора се състоя среща на Борда на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (ВАНА), в която участваха представители на Сърбия, Македония, Черна гора, България и Албания. От името на БХРА в срещата участваха г-жа Галина Тодорова, член на УС на |БХРА и заместник-председател на ВАРХ и г-н Румен Калайджиев, член на УС на БХРА и председател на регионалната секция на асоциацията в Благоевград.

ВАНА

Срещата ръководи досегашният президент на ВАНА г-н Бранко Кривокапич, директор на Хотелиерската и ресторантьорска асоциация на Сърбия (HORES). Той предаде официално постът на председател на ВАНА за следващия мандат на Златибор Милич, председател на туристическата асоциация на Черна гора (СТU) и поста на заместник-председател - на г-н Зан Топуз, председател на Албанската туристическа асоциация (АТА).

При откриване на срещата г-н Бранко Кривокапич изрази задоволство от присъствието на колегите от България, Албания, Македония, Сърбия и Челна гора и благодари на домакините за гостоприемството. Той подчерта, че за последните пет години от учредяването на ВАНА, работата на алианса е била насочена към развитие на туризма и създаване на Балканите като уникална дестинация. Присъстващите представители на алианса обсъдиха и договориха стратегии и насоки за съвместна работа с цел засилване на международното сътрудничество и създаване на „Балкан марка”.

ВАНА

В бъдеще ррегионът трябва все повече да се популяризира в няколко сегмента: природна красота, туристическа привлекателност на най-известните туристически обекти, специфика на балканските кулинарни специалитети и др. Всяка от балканските страни има своите специфични характеристики и е необходимо те да работят още по-активно помежду си с цел постигане на по-добри резултати в туризма. Г-н Кривокапич информира присъстващите за идеята за отбелязване на петата годишнина на ВАНА със среща в Рим и круизно пътуване на членовете на алианса. Предвижда се 8-дневен круиз с включена делова част. След изготвяне на официалното предложение, членовете на ВАНА ще получат информация относно офертата и цените.

Г-н Дончо Таневски от Македония подчерта, че целта на Европейския съюз за страните от този регион е да се свържат помежду си за създаване на съвместни проекти. В тази връзка Албанската туристическа асоциация съвместно с СТU ще кандидатства с проект за Шкодренското езеро. Следващата стъпка ще бъде насочена към организиране на съвместна среща на делегации на Черна гора и Албания с представители на Италия. Освен този проект, които е подготвен в 90%, приоритетен проект на ВАНА е „Римските пътища през Балканските страни”. Изградената мрежа между балканските страни и добрите контакти между офисите на асоциациите, членове на ВАНА става все по-важно при налагане на общия балкански продукт.

Г-н Жарко Радулович от Черна гора заяви, че колегите му са особено заинтересовани от проекта за Шкодренското езеро и ще се свържат с колегите от Албания по отношение на неговото професионално реализиране. Той подчерта също значението на създаването на „Балкан марка”, която може да бъде призната в бъдеще чрез няколко сегмента: естествена красота, туристическа привлекателност на Шкодренското и Охридското езеро, кулинарни специалитети и др.

ВАНА

След поемането на функциите, Златибор Милич информира участниците в срещата за бъдещия план за работа на алианса по време на неговия мандат. Трансграничното сътрудничество и средствата за достъп са нещо, към което трябва да се стремим и в бъдеще. Черна гора ще се радва да се включи в проекта „Римски пътища през Балканите” и проекта за Шкодренското езеро. Г-н Милич подчерта, че ще направи всичко възможно за постигане на по-добра комуникация не само през следващите шест месеца, а и след това. „Нашата цел е да се засили регионалното сътрудничество, реализацията на съвместни проекти и интегриран туризъм в тази част на Балканите, което може да се превърне в „Балкан марка”, подчерта той.

На срещата беше обсъдено и стартирането на кампанията на СТU и Министерството на туризма „Морето ви търси”. По примера на тази брошура ще се обсъди в бъдеще създаването на брошура за всички членове на ВАНА.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.