Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
26.06.2010

Силистра, Сандански и Луковит - в челната тройка на отлични туристически дестинации за 2010 година

Тази година Национален конкурс ЕDEN, част от програмата на Европейската комисия „Нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност” беше под надслов „Водата – извор на благоденствие”


На 22 юни т.г. в голф и СПА комплекс „Правец” се проведе заключителната конференция и награждаване на печелившата отлична туристическа дестинация на България за 2010 година, национален конкурс ЕДЕН. Тази година той беше под надслов „Водата – извор на благоденствие”. Конкурсът EDEN 2010 на България е част от програмата на Европейската комисия „Нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност”.

Златни пясъци

Проектът „Седем състояния на водата: дух, здраве, вяра, история, красота, традиция и дух” на област Силистра зае първо място в Националния конкурс по проекта Еден 2010 за отлична туристическа дестинация. Общо 18 общини и сдружения участваха в тазгодишното издание. Проектите, класирани на първите пет места, влизат в европейската мрежа ЕDEN, а победителят участва през октомври т.г. в надпреварата между 27 национални призьори от страните на ЕС.

Златни пясъци

Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – град Сандански, член на БХРА се нареди в призовата тройка с проекта си „Земя целуната от Бог”. В проекта бяха представени дейности, свързани с популяризирането на минералните извори на община Сандански. Наградата – „Златна роза” бе връчена от г-жа Падарева, получила миналогодишния приз за отлична туристическа дестинация парк „Белица”, който представи България в Брюксел.

Златни пясъци

Проектът на Сандански беше представен от г-жа Анелия Крушкова с думите: „Там където легендите разказват, че преди хилядолетия на една чешма с минерална вода робовладелците са къпали своите роби преди да ги продадат, където тракийското племе меди е построило своят град Медиус, а след тях римляните са издигнали селището Дезудава, днес знаят, че водата помни, мисли, говори и лекува. Съчетали водата като християнска религия, водата като чистилище, водата като част от историята от дълбока древност, като лечебно средство и благоденствие”. Г-жа Крушкова препоръча на всички гости, участници и партньори да намерят време и да тръгнат по „Пътя на живата вода” в община Сандански, за да потърсят там изцеление и душевен мир.

Златни пясъци

В работната част на конференцията Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – град Сандански, презентира проекта си пред представители на НПО в областта на туризма, журналисти и кметове на известни туристически дестинации. Официални гости на събитието бяха Иво Маринов – заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, Мария Иванова, директор на дирекция “Туристическа политика”, Ива Якимова - директор на дирекция “Европейски програми и проекти” и др.

Златни пясъци

Победителят в конкурса ще се състезава с други европейски туристически дестинации, като церемонията по награждаването ще е през октомври 2010 г. Темата на конкурса и критериите за участие се определят на общоевропейско равнище. На национално ниво се набелязват специфични критерии за участие и се осъществява първа селекция.

Златни пясъци

Сред целите на конкурса е акцентиране върху разнообразието и характеристиките на различните европейски райони и преодоляване на сезонността в туризма; преразпределяне на туристическите потоци в нетрадиционни дестинации; създаване на мрежа между участниците в туристическия продукт. Миналата година в Националния конкурс участваха 23 дестинации. В първия конкурс, който се състоя през 2008 г., победител става община Белоградчик, а през 2009 г. на първо място беше класиран проектът на община Белица.

НАГРАДИ:

1. Проект "Седемте състояния на водата: дух, здраве, вяра, история, красота, традиция и бит" - наградата получиха г-жа Дарина Иванова, началник отдел в областна администрация и г-жа Ренета Костадинова - старши експерт "Туризъм" - Областна администрация Силистра - членове на екипа, разработил проекта.

2. Проект "Панака - магия: вода...скала" - наградата получи г-н Петър Нинчев, кмет на гр. Луковит

3. Проект "Земя - целуната от Бог" - - наградата получи г-жа Мария Таушанова, секретар на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в гр. СанданскиКаталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.