Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
09.06.2010

Община Иваново привлича туристи с уникални културни обекти, весели празници и красива природа

БХРА участва в срещата на общината със собственици на къщи за гости и в първия у нас Празник на гъбата в с. Красен, разположено в национален природен парк „Русенски Лом”


Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

БХРА участва в инициативите на община Иваново за привличане на повече туристи и гости на територията на националния природен парк Русенски Лом. По покана на общината в края на месец май т.г. собственици на къщи за гости и журналисти проведоха среща, на която дискутираха възможностите на региона за развитие на културния, религиозния, селския и винения туризъм. Екипът на общината изпълни обещанието, което даде на презентацията си по време на „Международната борса „Културен туризъм 2010” във Велико Търново и покани БХРА на своите майски празници.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

Срещата в туристическия център беше открита от г-жа Данка Матеева, кмет на общината, която представи нейната дейност и основни приоритети и проблеми. Десетки проекти е разработила до днес общината по Програма за развитие на селските райони (2007-2013 г.), защото основната дейност в общината е земеделие. Подобряване на икономическата и обществената среда в една община със застаряващо население е сред приоритетите на региона – още една причина да се реализира и проекта „Да управляваме заедно” по Оперативна програма „Административен капацитет”.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

Сред най-посещаваните обекти в общината са прочутите Ивановски скални църкви – един от седемте национални обекти в страната под закрилата на ЮНЕСКО. В подножието им всяка година се организира голям празник на манастира – „Децата на Поломието”. На територията на общината се намира архитектурният резерват „Средновековен град Червен”. Известна тук е красивата зона за отдих на дунавския бряг - селищното образувание Стълпище, където се извършват археологически разкопки, с цел възстановяване на римската крепост „Тримамиум”.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

Г-жа Матеева сподели, че „…За грижите, които общината полага за запазване и развитие на богатото културно-историческо наследство бяхме удостоени със „Златен печат” на Форума на европейските експерти. В момента разработваме програма за развитие на културния туризъм и ще се радваме да работим съвместно с БХРА. На територията на общината има изградено сдружение „Селски къщи за туризъм. Факт е интересът на бизнеса основно към туризма и възобновяемите източници”. Във връзка със запазване и развитие на културно-историческото наследство в общината са разработени проекти за ремонт на музейните сбирки в с.Тръстеник, с.Щръклево, с.Иваново, с.Сваленик и обединяването им в Общински музей. На срещата заместник-кметът Димитър Дончев представи пред гостите историята, поминъка и проблемите на региона.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

Представителите на къщи за гости и собственици на частни хотели споделиха своите виждания и тревоги за развитието на туризма в условията на икономическа криза, както и за липсата на средства за туристическа реклама и по-голямо популяризиране на възможностите на общината в туризма. Свои конкретни предложения за партньорство и съдействие от името на БХРА направи г-н Чавдар Иванов, собственик на хотел „Чарлино” в Русе. Заедно с г-жа Здравка Бърдарова и Соня Алексиева, членове на УС на БХРА, той беше сред гостите, поканени за участие в срещата с колегите си от община Иваново. Всички бяха поканени на Празника на гъбата и на празника под манастира – „Децата на поломието”.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

На 28 май на територията на община Иваново се проведе първият Празник на гъбата в България в село Красен, където се намира най-големият гъбозавод в региона. Известно е, че тук в пещерите по поречието на река Русенски Лом се отглеждат от десетилетия гъби. Данка Матеева откри празника с пожелание той да се превърне в традиционен и да привлече и международни участници. След празниците на розата, киселото мляко, смилянския фасул, картофите, троянската сливова, България вече има и Празник на гъбата, подчерта в поздравлението си до участниците кмета на община Иваново. Заедно с кмета на с. Красен г-жа Гинка Петрова, жителите на Красен се включиха в програмата на празника. Сред гостите бяха заместник- областните управители на Русе Петър Даскалов и Иван Григоров, кметове на населени места от община Иваново, партньори и кметове от Румъния.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

След откриването и фолклорната програма на площада, Празникът на гъбата поднесе различни музикални, театрални и кулинарни изненади на гостите. Много инициативи и участници събра в двора, край басейна и в ресторанта си известната „Шилкова кръчма” в с. Красен, където г-жа Нели Ованесова посрещаше гостите. Изложбата „Гъбени фантазии” на десетки ястия от гъби и кулинарни рецепти с пресни и консервирани печурки, оцени жури с председател Ути Бъчваров. Награди получиха победителите в три възрастови групи – до 10 години, 10–18 години и над 18 години. След музикалната програма, специално подготвена за празника от деца, облечени като гъбки, се проведе и и конкурс „Мис и Мистър Гъбка”.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

Гостите на общината посетиха най-голямия гъбозавод на Балканите, където се култивират най-много гъби у нас. Именно край с. Красен в община Иваново, повече от 40 години - от времето на малките гъбарници до изграждането на гъбозавода, днес са пригодени 13 пещери за отглеждане на гъби, предимно бели печурки. „Заводът е сред най-големите на Балканите, продукцията му намира много добри пазари в страната и чужбина. Условията за отглеждане на печурки в пещерите са много добри, средната температурата целогодишно е 14 градуса. На ден се събират средно по три тона, но често и до 10 тона. Отделно разполагаме с 14 промишлени халета, където целогодишно се произвеждат гъби. В пещерите обаче, цикълът на производство е в естествени условия и това също е интересна туристическа атракция” – сподели пред гостите г-н Светослав Стоянов, директор на гъбозавода в с. Красен.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

© Текст и снимки: Соня АлексиеваКаталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.