Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
19.02.2010

Отново в с. Брестовица на Трифон Зарезан

Тази година Винарска изба TODOROFF посрещна гостите си с кукери от Благоевград и с фолклорна група на ансамбъл „Българе”


По традиция всяка година с. Брестовица събира стотици гости и приятели от цялата страна за най-голямото събитие на годината - почитането на Трифон Зарезан. Така беше и на 14 февруари тази година, когато празникът започна на селския площад. Там брестовишките изби подредиха бурета с вино, за да могат всички гости на празника да опитат техния майсторлък. Според легендата в Брестовица водата не ставала за пиене, та затова от раждането всички пият само вино.

TODOROFF

И тази години настроението на празника започна от песните и танците на фолклорната група от Брестовица и кукерите - гости на Винарска изба TODOROFF от Благоевград, които направиха един голям кръг и около тях се завихриха хората. През това време в църквата се проведе празнична литургия. След приключване й, поповете излязаха от църквата и всички начело с тях се отправиха към лозята, извън селото. След тях са кукерите, кмета, представителите навинарските изби, гостите на празника и всички хора от селото.

TODOROFF

На лозята беше извършен водосвет за здраве и берекет. Всеки носеше лозарски ножици и гледа да зареже, за да му е пълна годината, здрава гърбината, и лозето да му народи най-хубавото грозде, а от него да стане най-хубавото вино. Зарязването на лозата се прави до втората пъпка, и се реже под наклон, а там, където се отрязва се полива с младо вино, за да роди добро грозде. Отрязаните пръчки се правят на венци, за главите на младите моми и ергени, около пръчката се поставя здравец и червен конец – за здраве и младост.

TODOROFF

След зарязването на лозята гостите на Винарска изба TODOROFF, водени от кукерите и от фолклорна група на ансамбъл „Българе” се отправиха към избата. Стопаните на избата - Петя и Иван Тодорови посрещаха лично първите си гости: посланици, партньори, приятели, колеги и приятели. Заедно с кукерите и оркестъра, те влязаха в избата, където стопаните бяха поздравени с песента „Домакине, сипи вино да пиеме!”

TODOROFF

С песни, хора и много смях, празникът продължи в избата, където наздравиците и пожеланията продължиха заедно с програмата за гостите. Между кукерите са маскираните мъже като жени, (например, булка и младоженец, поп и попадия), както и голяма мечка и малко мече, водени от преоблечен като циганин мечкар. Докато той свири на гъдулката, подканя мечката и мечето да играят и обикалят между хората. Гостите аплодираха най-много кукерите – гости от Благоевград. С дълги кожи от истински животни, с огромни чанове, вързани около кръста на всеки, те обикалят по традиция къщата, двора, добитъка и лозята, за да прогонят злите духове, злите очи и всичкото зло. Има поверие, че ако те нагази мечка, или се изтъркаля върху теб, ще си здрав и жив дълги години. В избата пред очите на всички гости, мечкарят си избира някой от гостите и го подканя да легне на предварително постлана черга, където мечката или мечето го погазват.

Както винаги, празникът във винарска изба TODOROFF продължи с изпълненията на Петя Тодорова и Виолета Измирова – всички гости и тази година очакваха техните македонски и родопски песни. Между традициите и атракциите, между старите спомени и новите идеи, Трифон Зарезан и в с. Брестовица доказва отново – виненият туризъм привлича все повече туристи.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.