Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
17.02.2010

Международната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ/SPA EКСПО” 2010 очаква 347 изложители от България и 20 други страни

За първи път в изложението ще участват и компании от Словения, Дубай, ЮАР и Доминиканската Република


Водещото туристическо изложение в България ще отвори врати за 27 пореден път в НДК в София, от 25 до 27 февруари 2010 г., съобщиха организаторите на пресконференция вчера в София. В нея, заедно със заместник-министъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма – г-н Иво Маринов и с колегите си от най-големите професионални организации в туризма, участва и г-н Благой Рагин, председател на БХРА.

Международната борса се организира от ПРИМ ЕКСПО под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и със съдействието на БАТА, БТК, БХРА, АБТТА, Съвет по туризъм – София. Медийни партньори на изложението са: националното Дарик радио, Травел TV, Икономедия – сп. „ХоРеМаг”, сп. „Туризъм и отдих”, VAGABOND Media, сп. HIGHFLIGHTS, Travel Magazine.

Тази година изложителите са общо 347 от България и от 20 други страни. Независимо от продължаващата финансова криза интересът към изложението е очевиден. Сред чуждестранните изложители са Националните туристически организации на Австрия, Гърция, Кипър, Италия, Тунис, Турция, както и отделни туристически компании от тези страни. Представят се фирми от Израел, Малта, Германия, Великобритания, Перу, БЮРМ /Македония/, Тайланд, Хърватия, Русия, Холандия.

За първи път в борсата участват и компании от Словения, Дубай, ЮАР и Доминиканската Република. Факт е повишеният интерес за посещение на изложението от представители на туристическия бизнес от Румъния, Полша, Албания, Мароко, Чехия. Разширява се географията на участниците - присъстват компании от такива екзотични дестинации - Южна Африка, Перу, Доминиканска Република. Увеличава се броя на изложителите от Гърция и Турция.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма участва с представителен щанд от 120 кв.м площ, на който ще представят на регионален принцип някои общини, съвети по туризъм, туристически информационни центрове.

През 2010 г. има съществено увеличение на изложбени площи. Гърция увеличи националния си щанд с 60 процента, както и някои български изложители. За първи път ще има участие на Националния борд по туризъм на Италия. Разнообразява се профилът на изложителите, подчертават организаторитe, активизирано е присъствието на представители на световни круизни компании, недвижими имоти, фирми за обучение и атракционни и SPA програми, музеи, етнографски комплекси. Включват се компании, които имат отношение към развитието и обслужването на туристическата индустрия - софтуер, съвременни технологии и резервационни системи.

В рамките на съпътстващата програма ще бъдат обсъждани актуални проблеми на отрасъла, подходи за изграждане на атрактивен и конкурентно способен продукт, фирмени програми за пролет-лято 2010. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма организира конференция на тема „Туристическо райониране на България” и кръгла маса „Повишаване качеството на предлагания туристически продукт - добри практики”.

БАТА, БХРА и БСБСПА извежда като главна тема за дискусии Новият закон за туризма. АБТТА поставя на вниманието на участниците „Отговорност на България за развитието на туризма в Европа. Президентство на ЕКТАА”. Сп. „Туризъм и отдих” ще връчи традиционните си награди „Златен приз” за 2009 г. В трите дни на изложението за участници и публика ще се представят фолклорни групи и много атракции от български изпълнители от страната. В галерия НДК на 25 февруари открива изложба-живопис художничката Бисерка Огнянова със съдействието на СБХ, НДК и ПРИМ ЕКСПО.

На 26 февруари, на официалният коктейл, организиран за изложителите от ПРИМ ЕКСПО ще бъдат връчени традиционните награди в различни категории - за дългогодишно участие, за нетрадиционен дизайн на щанд, за атрактивна програма, на професионалисти с изявено присъствие в туристическия бранш, а швейцарската клиника в България ”Дентапрайм” ще избере и награди отново най-красивата усмивка в туризма.

Кратка статистика:

- Изложители - общо 347, български – 284, чуждестранни – 63
Български – 82%
Чуждестранни – 18%
- Нови изложители – български – 65, чуждестранни – 14
- Застроена площ – 2600 кв.м
Български фирми – 1870 кв.м. ~ 71%
Чуждестранни – 750 кв.м ~ 29%

Профил на участниците:

- Туроператори и туристически агенции – 40%
- Хотели и спа хотели – 28%
- Общини исдружения – 11%
- Ваканционни клубове и курорти – 8%
- Национални туристически организации,асоциации – 8%
- Хотелско и спа оборудване – 1%
- Медии – 1%
- Други /винарски изби, музеи, софтуерни, дистрибуционни, недвижими имоти, транспортни и др./ 3%

Специално за членовете на БХРА предоставяме програмата на 27-то издание на Международна туристическа борса „ВАКАНЦИЯ/SPA EКСПО” 2010.

ПрограмаКаталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.